• $32,3711
  • 35,0102
  • 2325.25
  • 9079.97
10 Haziran 2017 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Topuklu da giyeriz krampon da

Topuklu da giyeriz krampon da

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Futbolun sadece erkek sporu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Derya, Nur, Gizem, Pınar, Zuhal ve Zeren… Onlar “Kızlar Sahada Projesi”nin futbolcuları. Hepsi kadınların futbolda da başarılı olacağının birer kanıtı... Kimi elektronik mühendisi kimi bilgisayar programcısı kimi de hemşire… Yeşil sahanın tozunu attıran bu kadınlarla futbol maceralarını konuştuk.  

KIZ OLDUĞUM İÇİN KULÜP BENİ ALMADI

DeryaSökmen

Siz nasıl dahil oldunuz?

Futbola ilgimi olduğunu işyerimdeki arkadaşlarım biliyordu. Proje teklif edildiğinde hemen haber verdiler. Ben de hemen atladım tabii çünkü hep bir takımım olsa da futbol oynayabilsem diye hayal ederdim çünkü içimde ukde kalan çocukluk anım vardır. 

Neydi o anınız?

Erkek kardeşim futbol delisiydi. Küçükken mahalle maçları yapar, şut çekerdik. Kardeşimin futbol kulübüne yazılacağını duyunca ben de tutturdum. Babamı ikna ettim ama bu sefer de kız olduğum için kulüp beni almadı. O gün bütün gün evde burnumu çeke çeke ağladığımı sanki sorumlusu babammış gibi babama küstüğümü hatırlıyorum.  

Karşı takımın dedikodusunu yapıyor musunuz? 

Diğer takımların maçlarını izleyip “Bunları çerez gibi yeriz biz” ya da takım iyiyse “İnşallah kurada bu takım bize çıkmaz” deyip kritik yaparız. Ama sahada hepimiz birbirimizi destekleriz. Kazananları tebrik, kaybedenleri teselli ederiz. Sonuçta buraya eğlenmeye ve bir farkındalık yaratmaya geldik, bunun bilincindeyiz.

TOPUN DEĞİL, ÇOCUKLARININ PEŞİNDEN KOŞ

Gizem Dilan Ergül

Aileniz futbol merakınıza ne diyor?

Annem morluklarımı gördükçe kızıyor. Babam bir ara “30 yaşına geldin. Artık evlen. Topun değil çocuklarının peşinde koştur” dedi. Arkadaşlarımın bir kısmının da bana “deli kız” gözüyle baktığını da biliyorum ama ben gayet mutluyum. Geçen sene annem ve lise arkadaşlarım davullarla stada geldi. Hepsinin kafasında maç için tasarladıkları kocaman güller vardı. Bu sene neredeyse tüm takım arkadaşlarım evlilik kararı aldı. O yüzden pankartımıza “Anne çeyizime futbol topu alsana” diye yazdık. 

Makyajlı, ojeli ve saçlar yapılı mı sahaya çıkıyorsunuz?

Uykumdan fedakârlık edip erkenden kuaföre giderim. Kesinlikle makyajsız çıkmam. Takım arkadaşlarım da öyle. Kuaför yüzünden servis beni hep beklemiştir ama pişman değilim (kahkahalar). WhatsApp grubundan sürekli son dakika mesaj atılır mesela, “Tokamı unuttum fazla olan getirebilir mi? Saç bandı olan var mı? Aseton ve pamuk getirin” diyen bile var. Biz biraz farklı bir takımız. Saçlar maşalı, fönlü...

Maç sonrası ağrı sızı oluyor mu?

Offf offf diyorum. Olmaz mı? Kaç kere rapor aldım. Topallamalar, sızlanmalar cabası. Organizasyon bitti ama hâlâ baldırlarım morluk dolu. Bir de maç bitiminde bir bakıyorsun kollarında tırmık izleri. Belki de maç öncesi tırnak kontrolü     mü yapılsa dediğim oldu. Morluk neyse de o tırnak izleri çok daha kötü. İzi gitmiyor.

Evde oturup maç izler misiniz ya da futbol maçlarına gider misiniz?

Babamla maç izlemek en büyük keyfimdir küçüklüğümden beri. Futbol maçına da gidiyorum. Küçükken babam götürürdü. Ne zaman gitsek Beşiktaş yenildi bir ara. Gitmeme kararı aldık. Bu da bizim totemimiz olmuştu. Sonra bu inancı yıktık. Beşiktaş’ın yeni stadına gidip de yenildiğimiz maç olmadı. Statta maç izlemek çok daha keyifli. Düşünsenize sizin gibi bir sürü Beşiktaş taraftarı yan yana aynı heyecana ortak oluyorsunuz. Hoplayıp zıplayıp, bağırıyorsunuz. Aynı şey için kalbiniz bir süreliğine bir çarpıyor. 

Kadınlar diğer alanda olduğu gibi sahada da güçlü mü?

Hepsi güçlü mü bilmiyorum ama ben kendimi tarifsiz güçleri olan süper kahraman gibi hissediyorum. Defans oyuncusu olduğum için mi bilmiyorum. Omuz omuza mücadele etmek, fiziki baskı kurmak ve rakibe top vermemek bende farklı bir his doğuruyor. Sahada farklı dışarıda farklıyım.

KADIN GİBİ ŞUT ÇEKİYORUM

ZEREN EROĞUL

Erkeklerle futbol sohbeti yaptığınızda sizi ciddiye alıyorlar mı yoksa?

Kritik yorumlarımı duyarlarsa ciddiye alıyorlar. Yoksa erkekler konuşurken dönüp fikrimizi sormak şöyle dursun kolay kolay sesimizi de duyuramayız. Resmen transa geçiyorlar. Hatta şirkette erkeklerin Fenerbahçe Whatsapp grubu var, içimden “pişman olacaklar beni almadıklarına” diyorum hep. İçim gidiyor cidden birlikte futbolu paylaşabilmek için.


Maça çıkarken hep yaptığınız bir hareket var mı?

Geçen sene Alex gibi sekerek çıkıyordum.

Kadın futbolcu olmak ne demek?

Amazon kadını olmak gibi bir şey bana göre. Benim için kadın futbolcu olmak; aşk, tutku, eşitlik, başarı demek. Bir de çok sert şut çekerim, senelerce bu tarafımı geliştirdim hep “Erkek gibi şut çekiyor” dediler oysa tam bir kadın gibi şut çekiyorum.

TURNUVADAN SONRA HAYATIM DEĞİŞTİ

Pınar Dirin

Sporporla profesyonel şekilde ilgilenememek içimde ukde kalmıştı. Mühendis olmama rağmen spor bilimleri üzerine doktoraya başladım. Teknolojiyi insanları harekete geçirmek için kendine karşı bir silah olarak nasıl kullanabilirim düşüncesi motivasyonum oldu. Teknolojiyi kullanarak kadınları spora nasıl teşvik ederim? sorusu etrafında araştırma yaptığımda karşıma “Kızlar Sahada Projesi” çıktı. Böylece bir turnuvaya katıldım ve hayatım değişti.  

BANA "MARADONA" DERLER...

Zuhal Turhan

Daha önce sporla ilgilenir miydiniz?

Profesyonel olarak ilgilenmedim ama hafta sonları ormanda yürüyüş ve koşu yapıyorum.

Aileniz futbol oynamanıza ne diyor?

Çevremden çok güzel bir destek alıyorum ve en az benim kadar onlar da heyecanlanıyor. Lakabım bile var, “Maradona” diyorlar bana. 

Erkeklerle maç muhabbeti yapıyor musunuz? 

Çoğunlukla acımasız yorumlar yaptıkları için dahil olmamaya özen gösteriyorum. 

AKILLI SAATİM OLMADAN SAHAYA ÇIKMAM!

NUR KOCA

Daha önce sporla ilgilenir miydiniz?

Evet, spor her zaman hayatımın bir parçasıydı. Futbol da ilgimi çekerdi. Eskiden abimin ve dayımın peşine takılarak halı saha maçlarına giderdim. Şimdi ben de futbol oynuyorum. 

Uğurunuz var mı maça çıkarken?

Akıllı saatim olmadan sahaya çıkmam. Genelde makyajlı ve ojeli olurum. Sloganımızda olduğu gibi topuklu da giyerim krampon da.

Karşı takımın kadınların çekiştirir misiniz?

Özellikle maç sonrası hemen kritiğe başlarız. “Duran topa zımba gibi vurdu, bacağımda posteri çıktı” gibi… 

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür