• $32,3804
  • 35,0302
  • 2325.83
  • 9092.71
23 Eylül 2017 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Termal şehir Yalova

Termal şehir Yalova

LOKMAN DAĞ

lokmandag@gmail.com

Doğası, Ormanları ve bin derde deva şifalı sularıyla Lokman Bizim Şehirde’nin durağı Yalova’dayız. Termal Belediyesi Başkanı Sayın İsmail Atik’in misafiriyiz. Çekimler için tam üç gün boyunca Termal İlçesi’nin altını üstüne getirdik. İstanbul’dan sadece 2 saat mesafede kara yoluyla bir de Osman Gazi Köprüsü’nü kullandınız mı daha da erkenden oradasınız. Açıkçası sadece termale gitmek için bile uğramanız gereken şirin yerlerden.

Kışın Termal Keyfi Başka

Dışarıda hava -1 derece, kar yağdı yağacak, yağmur bir türlü çekim yapmamıza izin vermiyor. Ama biz Termal Otel’de kaldık ve odalarımız havuza bakıyor, günün hangi saati camdan baksam üzerinde buharı tüten açık havuz tıklım tıklım. Hemen kameraman arkadaşları aradım. Mithat’a ulaşamayınca merak ettim. Son kez kafamı camdan çıkardım ki ne göreyim akşam karanlığında Mithat havuzda. Ondan cesaret alarak ben de giydim şortumu doğru havuza. Dışarısı buz gibi... Hasta olurum korkusuyla girmek istemedim. Hasta olsam hem program gidecek hem de hanımın dırdırı geldi aklıma. Ama artık çok geçti, öyle bir atladım ki havuza muazzam bir ferahlama. Su 30 derece, dışarısı -1 derece ama herkes çok mutlu... Zaten yarım saatten fazla kalamıyorsunuz havuzda, en azından ben kalmadım yoksa içinde uyuya kalırdım. O gece fevkalade bir uyku çektik. Yalova Termal Suları 1911 yılında yapılan yarışmada dünyanın en iyi termal suyu seçilmiş. Üstelik öyle bir nimet ki, göze, mideye, böbreğe, safra kesesine, bağırsağa, romatizmal hastalıklara, sedef hastalığına, çok iyi geliyor. Tarihi açıdan baktığımızda ilk tesisler Romalılar zamanında yapılmış şifa bulmak için, fakat Osmanlılar fethettiğinde çok fazla önem vermemişler... Ancak Bezm-i Alem Valide Sultan termal sularından şifa bulunca padişah burada yeniden ihya çalışması yapmış. En son Mustafa Kemal Atatürk bu kaplıcaları çok beğenmiş ve yeniden restore ve ihya çalışmalarını yapmış ve “Yalova geleceğin su şehri olacaktır” diyerek dünyaca üne kavuşması için var gücüyle çalışmış. Sizin de muhakkak uğramanız gereken harika bir yer. İçinde havuzu ve harika hamamları var. İlk gezdiğinizde kendinizi tropikal bir adada hissedeceğiniz inanılmaz güzel bir yer. Hangi hastalılara iyi geldiğini de ve hangi hastaların girmemesi gerektiğinizi internet sitesinden de öğrenebilirsiniz kesinlikle göz atmanızda fayda var.

Doktor’un Evi

Termal’de gitmeden olmaz diyeceğiniz önemli yerlerden biri de Doktor’un Evi, ormanın içinde bir masal evi gibi şimdilerde bir restoran olarak kullanılıyor. Yöresel lezzetleri ve kendisine has kahvaltısıyla çok beğenebileceğiniz yerlerden. Orada doğanın içinde çok güzel lezzetler yaptık.

Burada Dürüm Bir Başka...

Aslında buraya özellikle ayrı bir parantez açtım. Çünkü Durduoğlu Kebap şehrin en tepe denilen yerinde. Tepe İstanbul Adalar manzaralı, yani oraya çıktığınızda içinize önce güzel bir manzara çekeceksiniz, sonra İsmail Usta’dan özel dürüm isteyeceksiniz. Bana öyle bir kebap yaptı ki parmaklarımı yemediğim için şanslıyım. Hele cevizli özel Adana Kebabı’nın yanına bardakta baharatlı cacığı yok mu bu güne kadar kebapta bildiğiniz çok şeyi değiştirecektir. Hem güzel fotoğraflar için manzarayı hem de o manzarada kebabın kokusunu hiç unutmayacağım.

Mutlu Olmak İstiyorsanız...

Güne zinde başlamak ve mutlu olmak istiyorsanız Oflu’nun Yeri tam size göre, kişi başı 25 liraya güzel bir yöresel kahvaltı yapabilirsiniz. Yok bizim karnımız tok diyorsanız o zaman da et ızgara için ideal bir yer. Bir de bir Nurettin Amca var oranın sahibi, sadece bir restorandan ibaret değil çünkü orası, sigara ve içkiyi bıraktıktan sonra biriktirdiği paralarla hem Yalova’ya hem de çocuklarına hatırı sayılır bir servet bir müze bırakmış, yemekten sonra kesinlikle gezmeyi ihmal etmeyin tarihe sıcak bir yolculuk yapacaksınız. Müze olduğu için kıyamadım istemeye ama harika kehribar tesbihleri var, kılıçlar, saatler, duvar saatleri ve daha niceleri görmeden beni anlayamazsınız.

Yalova Termal ben de çok güzel izlenimler bıraktı daha fazlası tabii ki pazar günü TV 360’ta saat 13.30’da yayınlanan Lokman Bizim Şehirde programında olacak. Sağlıkla kalın.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı