• $32,3904
  • 35,0921
  • 2326.8
  • 9142.4
22 Ağustos 2015 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Süt iç, kilo alma

Süt iç, kilo alma

Sağlıklı bir hayat sürmenin altın kurallarından biri de süt içmek. Uzmanlar, günde 2 bardak süt içmenin zinde bir vücudun sırrı olduğu kadar pek çok hastalıktan korunmanın da temel unsurlarından biri olduğunu söylüyor. Üstelik süt içmek düzensiz beslenmeyle alınan kiloları da önlüyor.

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

Hayatın her döneminde süt içmek için pek çok sebebimiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Neriman İnanç, sütün besin değerinin, benzersiz bir kalsiyum kaynağı olmasının, büyüme ve kemik gelişimi üzerinde etkilerinin bu nedenlerin başında geldiğine dikkat çekiyor. İnanç; gelişme çağındaki çocuklar için vazgeçilmez bir besin olan sütün aslında hayatın her döneminde mutlaka tüketilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Kalp hastalıklarından korur

Kalp hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu. Süt ve türevlerinin içeriğinde kan yağları ve kan basıncının düşürülmesinde etkili olan protein, kalsiyum, fosfor gibi besin öğelerinin olması nedeniyle, her gün yeterli miktarda tüketimi koroner kalp hastalıklarından korunmada büyük önem taşıyor. Her gün içilen 2 bardak sağlıklı süt sayesinde hipertansiyon da dengeleniyor. 

Süt okuldaki başarıyı artırır

Ebeveynler açısından çocuklarının sağlığı kadar eğitimi de önemli. Çocukluk döneminde içilen günde 2 bardak süt zekâ gelişimi açısından büyük önem taşırken, okul başarısını da artırıyor. 

Enerji verir

Yeterli ve dengeli beslenebilmek için besin gruplarına ihtiyacımız vardır. Bunlar süt ve türevleri, et, peynir, yumurta, ekmek,  sebze ve meyvelerdir. Bu besin grupları içinde yalnızca süt enerji oluşumunda etkili olan karbonhidrat, protein ve yağı içeriyor.

Dişleri korur

Aşırı asitli ve şekerli yiyecekler mikroorganizmaların etkisini artırır. Sütteki kalsiyum  ve fosfor  bu mikroorganizmalara doğal bir savunma sağlar. Her gün içilen süt diş çürüklerini önlüyor. 

Kilo alımını önler

Kilo sorununun minimum düzeye inmesi için sağlıklı ve uzun süre tok tutan glisemik indeksi yüksek yiyecekler tüketilmesi öneriliyor. Düzenli olarak içilen 2 bardak süt düzensiz ve sağlıksız beslenmeyle alınan kiloları önlüyor. 

Gebelikte mineral kaybını giderir

Sağlıklı bir gebelik için annenin sağlıklı beslenmesi çok önemli. Gebelik döneminde anne vücudunda azalan mineraller, günde 2 bardak süt içilerek karşılanabiliyor. 

Kemik gelişimini sağlar

Düzenli içilen süt çocuklarda güçlü kemiklere neden olur. Yetişkinlerin de daha sağlıklı kemik yapısına ulaşabilmesi için kalsiyum alması gerekir. Kemiklerin yapı taşı kalsiyum açısından zengin ve kullanılabilirliği en yüksek besin olan süt düzenli tüketilmeli.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Mevsim değişimiyle birlikte görülen bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu üst solunum yolu enfeksiyonlarında artma olurken, içeriğinde 40’tan fazla besin öğesi bulunan süt tüketiminin grip, soğuk algınlığı, farenjit gibi kış hastalıklarının önlenmesinde önemli rol oynuyor.  

Cildi güzelleştirir

Güzel ve sağlıklı bir cilt için dengeli beslenmenin önemi göz önüne alındığında sütün içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller; akne ve cilt inflamasyonu riskini azaltıyor ve cildi koruyor. 

Osteoporozdan korur

Günümüzde 50 yaş ve üstü kadınların yüzde 50’sinde menopozla osteoporoz belirtileri de görülüyor. Düzenli egzersiz yapılması, yeterli kalsiyum ve D vitamini alınmasının yanı sıra kalsiyum deposu olan sütü her gün 2 bardak tüketmek gerekiyor.  

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi