• $32,3841
  • 35,0479
  • 2326.44
  • 9142.4
15 Ekim 2016 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Probiyotik bakteriler en sağlam dostumuz

Probiyotik bakteriler en sağlam dostumuz

NİL ŞAHİN GÜRHAN
nil@nildiyet.com

'Probiyotikler' vücudumuzda üretilen

ve dışardan yiyeceklerle aldığımız canlı bakteri ve mayalardır. Bakteri deyince hemen korkmayın çünkü vücudumuzda hem iyi hem de kötü birçok bakteri türü vardır. Üstelik probiyotikler sağlığımızı koruyan ve geliştiren dost bakterilerdir. Yararlı bakterilere katkı sağlar, zararlı olanlara karşı vücudumuzdan yana saf tutar. 'Prebiyotikler' ise vücudumuz tarafından sindirilemeyen, probiyotik bakteriler tarafından sindirilebilen lifli karbonhidratlardır.Bunlar probiyotik bakterilerin temel besinleridir. Probiyotik bakterilerin yararlı olması için her gün mutlaka almalıyız.

Birlikte tüketilmeli 

Prebiyotikler, probiyotik bakterilerlesinerjik olarak çalışırlar. Prebiyotiklerolmadan probiyotik bakteriler gelişemez
ve faydalı etkinliklerini gösteremezler.Probiyotik ve prebiyotik içeren yiyecekleri düzenli ve yeterli miktarda her gün
tüketmeliyiz. Böylece, vücudumuzdabulunan yararlı bakterilere katkı sağlayıp, zararlı olanlara karşı vücudumuzun
savunmasını da arttırmış oluruz.

Zayıflamayı kolaylaştırır

Tüm bağışıklık sistemimizin yüzde 70-80 kadarının bağırsaklarda bulunduğunu biliyor muydunuz? Hasta olmamıza sebep olan kötü bakterilerle savaşırken probiyotik bakteriler en sağlam yardımcılarımızdır. Bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Probiyotik bakteriler ve Prebiyotikler zayıflamamızı kolaylaştırır, kilo almamızı engeller. Probiyotik bakteriler diyetle alınan yağların emilimini azaltıp, besinlerden daha az kalori toplamanızı sağlar. Aynı zamanda tokluk hormonu salgısını teşvik eder. Prebiyotikler ise yemek alımı sonrası tokluk hissini arttırırlar. Mide tarafından üretilen açlık hormonunu azaltırlar. Kan şekerinin kontrolüne yardımcı olurlar ve insülin direncini azaltırlar

Diğer faydaları...

Sindirim sisteminde sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturur. İshal, kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin iyileşmesinde pozitif etki sağlar. Kolesterol seviyesinin düşmesinde etkilidir. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcıdır. Vücudumuza giren zararlı bakteriler ve mantarlarla savaşır.İdrar yolu enfeksiyonlarını önler ve tedavi sürecinde pozitif etki sağlar. Antibiyotiğin yan etkilerini azaltır. K vitamini ile B grubu vitaminlerinin üretimini sağlar. Laktoz ve protein sindirimini kolaylaştırır.Akne, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Depresyon ve kronikyorgunluk tedavisine yardımcıdır.Toksik maddelerin ve zararlı bakterilerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.

Doğal probiyotik ve prebiyotik kaynakları

Doğal probiyotik içeren yiyecekler; yoğurt, kefir, ayran, peynir, turşu. Prebiyotik içeren yiyeceklerse; olgunlaşmamış muz, enginar, soğan, sarımsak, mercimek, kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, mercimek), pırasa, kuşkonmaz, buğday kepeği, tam buğday unu ve mısır şeklindedir. Prebiyotik bakteri + prebiyotik birlikteliğini sağlayacak şekilde beslenmeliyiz. Sebze yemeklerine soğan ve sarımsak kullanmalıyız. Haftada 1- 2 gün kurubaklagil yemeliyiz. Yemekte tam buğday veya mısır ekmeği olmalı. Sebze yemeklerinin yanında mutlaka yoğurt, ayran,kefir gibi  probiyotik kaynağına yer vermeliyiz. Et yemeklerinin yanına ve salatalarımıza sirkeyle yapılmış ev turşusu ilave edebiliriz. Gece atıştırması olarak; kefir+ muz yiyebiliriz.

 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi