• $32,3938
  • 35,1675
  • 2325.38
  • 9079.97
18 Kasım 2017 Cumartesi 00:19 | Son Güncelleme:

Mükemmel anne yoktur kendimizi kandırmayalım

Mükemmel anne yoktur kendimizi kandırmayalım

SİBEL ATEŞ YENGİN

sibel.ates@aksam.com.tr

Hamileyken biri koltuğa sert oturdu diye bebeğinizin zarar göreceğinden korktunuz mu? Peki ya çocuğunuz başını çarptı diye gidip aynı yere kafa attınız mı? Cevabınız evetse yalnız değilsiniz. Destek Yayınları’ndan çıkan Şebnem Seçkiner’in Manyak Anne adlı kitabını okuyun ne demek istediğimizi anlayacaksınız...

Öncelikle herkesin aklındaki soruyla başlamak istiyorum; neden “Manyak  Anne”? 

Manyak kelimesinin Türk Dil Kurumu’ndaki anlamlarından biri “çılgın.” Ben de dedim madem hormonlara yenik düştüm, madem bir anlamı da çılgın, hadi bu isim olsun. Hem de ironi yapmak istedim çünkü herkes “en iyi ben bilirim” diyor. Oysa biz kusursuz, mükemmel değiliz. En iyiyi yapmaya çalışıyoruz çocuklarımız için. 

Siz blog yazılarınızla tanınıyorsunuz anneler arasında. Peki, zaten yazılı bir mecrada paylaşımlarınızı yapmanıza rağmen neden kitap çıkarmak istediniz? Blog yazılarınızdan farkı ne bu kitabın?

Evet, 2012 yılından beri blog yazıyorum. 1998 yılından bu yana da yazı yazıyorum… Gazetecilik yaptım. Mesleği bıraktığımda bir derginin yazı işleri müdürüydüm. Dergi kapandı ve ben de başka bir yere geçmek istemedim. Hamileydim ve çocuğumu kendim büyütmek istediğim için tam zamanlı işi bir süre bırakma kararı aldım. Bir buçuk senenin ardından baktım çalışmaya alışan bünye evde çıldırıyor, başka işler denedim. Olmadı. Kızımı emanet edemedim kimseye. Freelance editörlük yapmaya başladım. Blog yazılarıyla beraber de iş büyüdü. Bu yaz da yollarımız Destek Yayınları ile kesişti. Yazılarımın farkı, blogdakinden daha cesur olmaları. Blogdaki yazılardan çok daha farklıları var kitapta. 

Kitapta küçük tavsiyeler de yer almasına rağmen çoğunlukla anne olma sürecinde başınızdan geçenleri anlatmışsınız. Bu süreçte sizin öğrendiğiniz en önemli şey ne oldu?

Öğrendiğim en önemli şey “yetersizlik” hissini bütün annelerin yaşaması. Çalışan anne de kendini suçluyor, ev kadını anne de. Hep kendimizde kusur buluyoruz. Oysa büyük bir hata yapıyoruz. Bu duygu bizi yiyip bitiriyor. Bu nedenle de yeni annelere hep “sen en iyisini yapmaya çalışıyorsun, kendini kötü hissetme” demek istiyorum. Bir de dışarıdan sürekli eleştiriler geliyor. “Bebek üşür”den tutun da doğum kilolarına kadar. Hepsine kulakları kapatmak lazım…

HAZIRIM SANIYORDUM MEĞER DEĞİLMİŞİM

Sizce kadınlar gerçekten de anne olmayı içgüdüsel olarak biliyor mu? Kendi hayatınızdan yola çıkarak söylerseniz anne olduğunuzda hazır mıydınız başınıza geleceklere?

Çok isteyerek hamile kaldım. Kitapta da yazdığım gibi zorlu bir sürecin ardından anne oldum. Hazırım zannediyordum. Değilmişim. Kızım doğmadan dört ay önce hala oldum, izledim, gördüm. Sandım ki biliyorum. Yalanmış. İnsan ancak bebeğini kucağına aldığında anlıyor. Uykusuzluk değil, lohusalık döneminde olanlar zorladı beni mesela. 

Hamilelik süresini mutlu ve huzurlu geçirmeleri için ne önerirsiniz kadınlara?

Uzman olsam neler derdim de, değilim işte. Yaklaşık 8 yıllık bir anne olarak diyebilirim ki: Bu sürecin her anının tadını çıkarın. Her bir testten önce yaşadığınız endişeleri bir kenara bırakın. Her şey çok güzel olacak. Siz, kendinizi dinleyin. Ve evet. Neden çocuk yapma macerası ayıp/günah olsun ki? Bütün evlerde az çok yaşananları kaleme aldım. Her gün sosyal medya kanallarından yüzlerce mesaj geliyor. Hiç “aaa çok ayıp” demedi kimse. Çünkü herkes aynı yoldan geçti. Herkes bir mücadele verdi. Benim farkım da bunları sansürsüz yazmak oldu sanırım…

Hamilelik döneminizde ve yeni doğum yaptığınız dönemde unutamadığınız neler yaşadınız?

Ay bunu aslında eşim anlatsa, iki ciltlik kitap olur… Kızıma hamile kalmadan birkaç ay önce düşük yaşadım, çift yumurta ikizlerine hamileydim, 9’uncu haftada düşük yaptım. Bu nedenle de endişeli bir hamilelik dönemi yaşadım. Mesela koltukta yanımda kimse oturmasın isterdim, sert oturur bebeğe bir şey olur diye. Hızlı yürümekten bile korkardım. Bebeğim doğduğunda kimsenin kucağına veremedim, bir gün babası biberonu musluk suyuyla yıkadı diye adamcağıza musluk suyu içirdim iki bardak. Kızım ufacık oyun hamuru yedi, ardından ben de yedim. Her türlü deliliği yaptım yani. 

EN BÜYÜK HATAMIZ KIYASLAMAK

Pek çok kadın anne oluyor ama ne yazık ki pek azı bu süreçleri sağlıklı bir şekilde atlatıyor. Sizce nerede hata yapıyoruz?

Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslayarak en büyük hatayı yapıyoruz. Onun bebeği ayda şu kadar kilo alıyor, bak o çalışmıyor kendi bakıyor, ay o çalışıyor maddi olarak iyi şeyler yapıyor, bak o organik yediriyor gibi gibi sürekli kıyaslıyoruz... Bundan vazgeçsek herkes daha mutlu olacak. Bir de az önce de söylediğim gibi kimse hatalarını paylaşmıyor, herkes en mükemmel yönlerini gösteriyor. Blogumda yılardır yazan bir cümle vardır. “Mükemmel anne yoktur, kendimizi kandırmayalım” diye. Buna sonuna kadar inanıyorum. 

Neden kadınların kariyer yapması zor? Sizce doğumdan sonra kariyer aynen devam ediyor mu?

Ben başaramadım. Daha doğrusu aynı kariyeri sürdüremedim, yön değiştirdim. Tam zamanlı bakıcıya bırakamadım. Eğer aile büyüklerinin desteği varsa, eşiniz yardım ediyorsa neden olmasın. Ancak bildiğiniz gibi gazeteciliğin saatleri yoktur ve zordur. Teknoloji ve mesleğim gereği evden çalışma imkanım varken çocuğumdan zaman çalmak istemedim. Tam zamanlı çalışmayı denedim, çok iş görüşmesine gittim. Kadınların kariyer yapması neden zor biliyor musunuz? Her görüşmede “ikinciyi düşünüyor musunuz” soruları geldi. Yani beni ona göre işe alacaklar. Hangi erkeğe soruluyor bu. Bir soru da şuydu: “Bakıcı gelmezse kocanız mı işe gitmez, siz mi?” Resmen diyor ki, çalışma sen. Ancak o sevgili işverenlere buradan teşekkür ederim, sayelerinde hırs yaptım, işte bunlar oldu. Umarım hâlâ aynı sorularla görüşme yapmıyorlardır… 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür