• $32,3565
  • 35,114
  • 2308.5
  • 9079.97
7 Ekim 2017 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Kalp Yogası ömrü uzatıyor

Kalp Yogası ömrü uzatıyor

MEHMET EMİN DEMİREZEN

emin.demirezen@aksam.com.tr

Son yıllarda Amerika’da gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelen ve günden güne dünyada da hızla yayılan kalp yogası artık Türkiye’de de yıllardır rağbet görüyor. 12 Ekim’de Akbatı AVM’de Kalp Yogası’nı anlatacak Dr. Neslihan İskit’le bu konuyu konuştuk.

Dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıklarının önleyicisi, yoga-terapi denilen, iyileştirici bir tedavi yöntemi olarak kullanılan kalp yogası Türkiye’de de yıllardır uygulanıyor. Dünya çapında tanınan tek yoga üniversitesi Hindistan Vivekananda Üniversitesi’nden diplomasını alan yoga eğitmeni Dr. Neslihan İskit’le, 12 Ekim’de Akbatı Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde vereceği söyleşi öncesi ‘Kalp Yoga’sının detaylarını konuştuk. 13 yıldır Türkiye’de binlerce kalp hastası ve potansiyel kalp hastaları ile kalp yogasını uygulayan Dr. İskit, vücut, zihin ve ruh sağlığını korumak için kalp yogasının şart olduğunu belirtiyor. 

  Kalp yogasının  detayları neler?

Kalp yogası 3 bölümde yapılıyor. Birincisi nefes teknikleri. Doğru nefes almak çok önemli. Birçok kalp hastasının iyileşememe nedeni yeteri kadar nefes alamamaktan kaynaklanıyor.  İkincisi duruşlar. İnsanların bedeninde oturmaktan, hareket azlığından omurgalarda yığılma oluyor. Hareketlerle omurgayı uzatıyoruz, göğüs kafesinin açılmasını sağlıyoruz. Üçüncüsü ise derin bir ruhsal motivasyonla gevşeme. Yani nefese dokunuyoruz, bedene dokunuyoruz ve en son ruha dokunuyoruz.

  Yoga ve Kalp Yogası, benzerlikleri ve farklılıkları ile açıklamak gerekirse neleri sayabiliriz?

Yogadan çok farklı. Bu tedavi edici bir yoga. Tölopatik yoga yani yoga-terapi. Bir problemin varken yoga yapamazsın, mutlaka yoga-terapi yapmak zorundasın. Kalp yogası da bir yoga-terapi programı. Sandalyede yapılıyor. Çünkü hastaların yüzde 70’i kalp ameliyatı geçirmiş insanlar. Birçok öne eğilme hareketini yaptırmıyoruz. Çünkü tansiyonu yüksek olabilir. Ameliyat olduğu için göğsüyle ilgili sorunları olabilir. Burada onların beden farkındalığını artırarak bedenlerini nasıl daha iyi kullanabilirler, doğru nefes alma ve nefesi uzatmak, derinleştirmek, derin gevşeme ve meditasyon üzerine farkındalık kazanıp çok önemli yol kat ediyorlar. 

  Kalp yogasına başlama zamanı ne derece önemli? Kişinin kalp hastası olduğunu öğrendikten sonra başlaması geç kalmış sayılır mı?

İnsanlar kalp hastalığına yakalanmadan başlamalı, koruyucu hekimlik gibi bir şey yoga. Kişi eğer yoga yaparsa kalp hastalığı riskini çok azaltır. Tanı almış bile olsa hayat tarzını değiştirirse hastalıktan kurtulabilir. 

BEDENDEKİ STRESİN YÜZDE 30’UNU ATIYOR

  Kalp hastalığı olanlar için bu kadar çok önerilmesinin temel sebebi nedir? 

Kalp yogası ile ilgili çok fazla bilimsel çalışma var. Bir kalp hastası sekiz saat uykuda bedenindeki stresin sadece yüzde 3’ünü atabiliyor. 45 dakikalık bir yogayla da yüzde 30’unu atabiliyor. Bu bilimsel bir gerçek! Hasta olsun hasta olmasın herkesin yapması gerekiyor ve öneriyorum. Kişiler bir derse bile girse kendisindeki değişimi, rahatlığı ve dinginliği fark ettiği için mutlaka yapmaya devam ediyor.

  Ölüm nedenlerinde kalp hastalıkları günümüzde hala ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde de her yıl 200 bin kişiden fazla insan bu sebeple hayatını kaybediyor. Durumun bu kadar ciddiyken, kalp yogasıyla ne kadar azaltabiliriz bu rakamları? Yani kalp yogası bu istatistikleri bozabilir mi?

Kesinlikle... Ölüm oranlarını önemli oranda düşürüyor. Yoga, parasempatik sinir sistemini aktif hale getiriyor. Parasempatik sistemi bizi dinlendiren, rahatlatan sinir sistemi. Yoga elbette bu duruma iyi geliyor ve yapan insanların hayata bakış açıları daha iyi yönde değiştiriyor. 

Peki, herkes yapabilir mi?

Kalp krizi riski taşıyan, kalp krizi ameliyatı geçirmiş ya da kalp hastalıklarına karşı önlem almak isteyen yani sağlığını korumak isteyen ve hayatında stresi azaltarak, içsel mutluluğunu yakalamak isteyen herkes kalp yogası yapabilir.

Kalp yogası sakinleştiriyor

Kalp yogası yaptıktan sonra hayatları değişen insanlar hikâyelerini bizimle paylaşıyorlar. Bir beyefendi kalp ameliyatı sonrası uzun süre kalp yogası yaptı. Torunuyla maç izlerken yaşadığı diyaloğu anlattı. Maç sırasında takımı gol kaçırıyor ve torunu dedeye “Hasta mısın?” diye soruyor.

Dede şaşırıp ‘Neden?’ diye soruyor. “Çok normal karşıladın, bağırman gerekiyordu” demiş. Çünkü bakış açısını değiştiriyor yoga. Stres faktörünü azaltıyor. Yani eskiden kaçan bir gole fenalıklar geçiren bir adam, bir süre yogaya gittikten sonra “Tamam bunu kaçırdı ama başka bir pozisyon yakalar” diyor.

*Yoga eğitmeni Dr. Neslihan İskit 12 Ekim Perşembe günü saat 14.00’da kalbi korumanın en güzel yollarından biri olan ‘Kalp Yogası’nı anlatmak üzere Yaşam Akademisi’nin konuğu olarak Akbatı misafirleriyle buluşacak.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'