• $32,3293
  • 35,0913
  • 2298.69
  • 8975.5
6 Ağustos 2016 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Kalburabastı değil, kalbur hurması

Kalburabastı değil, kalbur hurması

BEYZA AY FİDANCI
tadindaturkiye@gmail.com

'Bitlis’te Beş Minare' türküsünün yazıldığı, eskiçağlardan kalma birçok yazılı belgede, suların bolluğuyla övülen ildir  Bitlis…Doğal ve tarihsel çevresini korumuştur. Ayrıca ülkemizin en büyük, dünyanın ikinci en büyük krater gölü olan Nemrut Gölü buradadır. Mutfak kültürü açısından çok zengin olan Bitlis’te yemekler ağır, masraflı ve zahmetlidir. Sıcak etin yenildiği tek vilayetimizdir diyebiliriz. Yöresel örf ve adetler önemlidir ve günümüze kadar korunarak gelmiştir. Büyük kaplarla ortaya konan yemekler, genellikle yerde ve toplu olarak yenir. Misafir geldiğinde kadınlar ve erkekler ayrı yer. Elbette ki misafire yemeğin en güzel kısmı ikram edilir. Evliya Çelebi’nin, Seyahatname'sinde Bitlis’in güzel yemeklerine bir bölüm ayırdığını da belirtmemizde fayda var. Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu ise, Bitlis’in kalbur hurması. Türk mutfağında şerbetli tatlılarımız arasında yerini almış geleneksel lezzetlerimizdendir. Birçok ilimizde 'kalburabastı' denilse de doğrusu Bitlis’te söylendiği gibi 'kalbur hurması'dır. Hurma şekli verilerek yapılan Anadolu’muzun bu leziz tatlısının yapılışı da kolaydır.

Malzemeler:
l 1 çay kaşığı toz maya 
l 1 çay bardağı süt, aldığı kadar un 
l 2 kahve fincanı eritilmiş tereyağı 
l 2 kahve fincanı irmik 
l 2 adet yumurta sarısı 
Şerbeti için: 
l 5 su bardağı tozşeker 
l 5 su bardağı su yarım limonun suyu .
Yapılışı:
Mayayı yarım çay bardağı sütün içinde eritin ve bir kaba alın. 1 çay bardağı un ilave edip yumuşak bir mayalı hamur yapın ve 15 dakika dinlendirin. Diğer taraftan tereyağını bir kapta yakmadan ısıtın ve içine kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un katın. İrmik, yumurta sarısı, mayalı hamur ve kalan sütü ekleyip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve 4 santimetre çapında yuvarlaklar yapın. Hamuru rende veya kalbur üzerine bastırarak kendi etrafında sarın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin. Bu şekilde 20 dakika daha mayalandırın ve önceden 175 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Kaynayınca limon suyu katıp bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alın. Pişen tatlıları şerbetin içine atın ve 1-2 dakika çekmesi için bekletip servis yapın.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak