• $32,3837
  • 34,9835
  • 2325.7
  • 9079.97
1 Nisan 2017 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

'İlişkide güveni sorguluyoruz'

'İlişkide güveni sorguluyoruz'

EMİNE BIYIK

emine.biyik@aksam.com.tr

Asmalı Sahne, Brodway'in sıra dışı oyunu “Sahibe”yle ilişkilerde güven meselesini ele alıyor. Oyunun iki güçlü karakteri “Alleza” ve “Prudence”i yakından tanımak için, onlara hayat veren Petek Kırboğa ve Tuğçe Tanış ile bir araya geldik. İşte “Oyun öncesi enerjimizi artırmak için dans ediyoruz” diyen ikilinin Akşam Cumartesi için anlattıkları...

Sizleri tanıyabilir miyiz? 

Tuğçe Tanış: İstanbul'da doğup büyüdüm. Anneannemin doğa sevgisi, insanlarla olan iletişimi, masallarını anlatırken girdiği karakterler, hayatımda ve oyunculuk mesleğini seçmemde çok etkili oldu. İlk kez 13 yaşımda bir çocuk oyunuyla sahneye çıktım ve o günden sonra da hep sahnede olmak istedim. Lise bitince konservatuar sınavlarına girdim, Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nü kazandım ve 2010’da mezun oldum. Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum 
mesleği yapıyorum ve bu çok şahane bir şey. Bunun yanı sıra Craft Atölye de oyunculuk dersleri veriyorum.

Petek Kırboğa: Annem neredeyse her hafta bizi çocuk tiyatrosuna götürürdü. İlkokul ve ortaokul yıllarımda yazları İzmir Fuarı’na gelen hiçbir tiyatroyu kaçırmazdık. Tiyatro benim için çok büyüleyiciydi. Eğitimimi bu yönde almaya karar verdim ve Akademi İstanbul Tiyatro Bölümü’nü bitirdim. Daha sonra yüksek lisansımı Bahçeşehir Üniversitesi İleri Oyunculuk Bölümü’nde tamamladım. Devlet Tiyatrosu’nda figürasyon olarak çalışmaya başladım, çocuk oyunlarında oynadım. Enis Fosforoğlu Tiyatrosu’nda uzun yıllar çalıştım. Bir doğaçlama tiyatro ekibi kurduk dört yılda orada oynadım. Sonra ne mutlu ki Asmalı Sahne’yi kurduk.

ÇOK KEYİFLİ BİR OYUN

Sahibe oyununu oynamaya nasıl karar verdiniz?

Petek: Hedefimiz Türkiye'de ilk defa sahnelenecek çağdaş bir metin bulmaktı. Yönetmenin Elif Baş'a bu arayışımızdan bahsettik. O da bize elinde böyle bir oyun olduğunu söyledi. Okuduğumuzda çok heyecanlandık ve hemen çalışmaya başladık.

Tuğçe Hanım siz oyuna nasıl dâhil oldunuz?

Tuğçe: Bir süredir tiyatro yapmıyordum ve artık sahneye çıkmak, oyun oynamak istiyordum. Tam da bu sırada Asmalı Sahne’nin yeni oyunları için bir kadın oyuncu aradıklarını öğrendim ve görüşmeye gittim. Çok keyifli ve eğlenceli bir oyun okumasının ardından anlaştık ve provalara başladık.

Oyunun konusunu anlatır mısınız?

Petek: Oyun daha önce Off Broadway’de oynamış bir oyunun uyarlaması. İlişkiler üzerine eğlendiren ve kalplere dokunan bir oyun. Orta yaşlardaki iki çiftin değişen ilişki sürecini anlatırken hayatın içindeki tüm ilişkilerde, gücün kimin elinde olduğunu sorguluyor. 

Tuğçe: Kadın erkek ilişkisinde kimin ilişkiyi yönettiğini düşündürüyor. “Güven duygusu ilişkinin neresinde duruyor?”u sorguluyor.

EĞLENEREK HAZIRLANIYORUZ

Alleza ve Prudence’in hangi özellikleri vurdu sizi?

Tuğçe: Alleza yaşadığı hayattan mutlu olmayan biri ve bu durumun farkında. Bunu değiştirmeye cesaret edemezken oyun boyunca onun cesaretli olmayı nasıl keşfettiğini görüyoruz. Kendiyle ve her şeyle dalga geçiyor bu da onun acısını ifade etme biçimi. Müthiş bir zenginliğin içinde varoluş sancıları çekiyor. Kendini ait ve özgür hissedeceği bir hayatın peşinde… 

Petek: Prudence, zaman zaman sert bir mizaçla çevresindekilere emreden bir kadın. Yapı olarak bu kadar sert bir karakter olmadığım için, sahnede içimdeki emreden kadını çıkarmak oyunculuğumun sınırlarını zorlamamı sağlıyor. 

“Kadın kadının kurdudur” derler. Oyunun iki kadın oyuncusu olarak aranız nasıl?

Petek: Çok iyi... İyi ki Tuğçe’yi tanıdım. Sahne arkasında da birbirimizle çok uyumluyuz. Oyun öncesi kuliste güzel dakikalar yaşıyoruz, oyuna eğlenerek hazırlanıyoruz. Birbirimizi iyi anladığımızı düşünüyorum. Oyun öncesi Tuğçe’nin açtığı şarkılara hep birlikte eşlik edip dans ediyoruz. Enerjimizi artırmak için yaptığımız bir şey bu. 

ALTERNATİF HER İŞ BU SAHNEDE

PETEK KIRBOĞA

Asmalı Sahne ne zaman kuruldu?

Muharrem Uğurlu ile birlikte bu yola çıkalı bir buçuk yıl oldu. Sahnemizde tiyatrodan şiir dinletisine ve konsept konserlere kadar alternatif her işe yer veriyoruz.

Dekorunuz çok yalın alternatif bir sahne olduğunuz için mi?

Evet, biz İtalyan bir sahnede değiliz. Sonuç olarak burası Asmalı Mescit’te tarihi bir apartman. Yaptığımız işler alternatif olunca dekor da alternatif olmak durumunda. Biz tiyatroyu farklı imkânlar içinde sunuyoruz. Hal böyle olunca 
dekorunuzda hem pratik hem de oyuna hizmet edecek şekilde akıllıca planlanmalı.

Yerli metinlere değer veriyoruz

Bir sonraki oyun tercihiniz de Sahibe gibi daha önce sahnelenmemiş yeni bir metin mi olacak?

Yerli metinlere çok değer veriyoruz. Genç yazarlar çağdaş ve güzel oyunlar yazıyorlar, önümüzdeki sezon yerli 
bir oyuna mutlaka yer vermek istiyoruz.

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür