• $32,3936
  • 35,1028
  • 2326.71
  • 9134.86
30 Ocak 2016 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Hem güldürecek hem ağlatacak

Hem güldürecek hem ağlatacak

ARZU AKYOL
arzu.akyol@aksam.com.tr

Yüksel Aksu, 29 Ocak’ta vizyona giren “İftarlık Gazoz”la yeni bir Ege macerasına çıkarıyor bizi. Hem ağlatan hem güldüren sıcacık bir macera bu. Hayatın ta kendisi gibi… Bu maceranın birer parçası olmaktan çok mutlu olduklarını söyleyen Berat Efe Parlar, Ümmü Putgül ve Okan Avcı “İftarlık Gazoz”u anlattı. 

 Yıl 1970’ler… Mevsimlerden yaz… Yer bir Ege kasabası… Tütün işçisi Gülizar (Ümmü Putgül) ve Yörük Osman’ın (Okan Avcı) biricik oğlu, gazozcu Cibar Kemal Usta’nın (Cem Yılmaz) çırağı Âdem (Berat Efe Parlar) âşık olduğu kızın da etkisiyle ailesinden gizli oruç tutmaya niyetlenir ama Ege’nin yaz sıcağında, oruç tutmak hiç de kolay değildir. Peki, gazozcu Ustası Cibar Kemal ve Âdem için gün nasıl tamamlanacaktır? “Her şey bir niyetle başlar” sloganıyla yola çıkan film gerçekten güzel şeylere niyet etmenin, paylaşmanın, dayanışmanın önemini hatırlatıyor bir kez daha. Berat Efe Parlar, Ümmü Putgül ve Okan Avcı’yla bir araya geldik ve “İftarlık Gazoz”u konuştuk.

Önce kadınlar… Ümmü Hanım sizin için “Londra’dan geldi Muğlalı oldu” diyorlar. Londra’dan Muğla’ya uzanan bu Hikâyeyi bir de sizden dinleyelim mi? 

Ben zaten Muğla, Bodrumluyum (gülüyor). Konservatuvarı Eskişehir’de okudum. İstanbul’da tiyatrolarda çalıştım ve oyuncu koçluğu üzerine eğitimler aldım. 5 yıl önce İngiltere’ye gittim. Orada bir tiyatro kurdum: Guest Theatre… Bir arkadaşı İngiltere’de Guest Theatre’de izlemiş beni ve Yüksel Aksu’ya önermiş. Çekimlerden önce 3 ay Muğla’da yaşadım. Oradaki insanlarla vakit geçirdim, evlerinde kaldım filme hazırlanmak için. 

Gülizar’ı anlatın biraz…

Egeli, tütün emekçisi bir kadın Gülizar… 30’lu yaşlarında. Evi ve 10 yaşında bir oğlu var. Bütün yoksunluklara rağmen sevecen, güler yüzlü hayat dolu bir kadın Gülizar. Tipik bir Ege kadını… Hayattaki tek varlığı oğlu Âdem. Âdem’e olan sevgisi sınırsız. Bütün hayalleri oğlu üzerine…

Size ne kattı Gülizar?

Gülizar karakterinde bende var olan duygular da var, hiç olmayan duygular da. Mesela annelik… Bir insanı bu kadar yoğun biçimde sevebilme duygusu anne olmadığım için bana biraz yabancıydı. Ancak Efe’nin aynı zamanda oyuncu koçu da olduğum için aramızdaki ilişki anne oğul ilişkisine döndü. Bir de tütün işçisi bir kadın olma hali… O da başka bir hal. Bu hali anlayabilmek için onlarla tütüne gittim birkaç gece, hastalandım. O kadar zor. Ama onlar bütün zorluklara rağmen mutlu olacak bir şeyler buluyorlar. 

Filmin en ilginç yönü ne size göre?

Bir dönem hikâyesi ve çok sürprizli bir film… Hem güldürecek hem ağlatacak. En önemli özelliklerinden biri gerçek saatlerde çekilmesi. Hikâye bir günde geçtiği için gölge boylarına kadar dikkat edildi saatlere. Mesela 10 dakikalık bir gün batımı sahnesi vardı. Sırf o rengi yakalayabilmek için dakika dakika 8 günde çekildi o sahne.

Muğla halkı yine işin içinde...

Evet. Sadece birkaç profesyonel oyuncu var filmde. Geri kalanı Muğla halkı. Sıcaklığının ve samimiyetinin bir sebebi de bu. 

Neden izlesin izleyici İftarlık Gazoz’u? 

Bir sinema izleyicisi olarak söylüyorum uzun zamandan beri böyle bir film izlemedim. Komedisi ve hüznüyle çok farklı tatları olan ve bu tatları bir bütün içinde toplayan bir film… Bir de ailecek izleyebileceğiniz seviyeli bir film. Sıcacık bir aile var, usta-çırak ilişkisi var, dayanışma var. Güzel     şeyleri hatırlatıyor.     İşte bu yüzden     izlemeli insanlar…

Cem Yılmaz star kaprisi yaptı mı?

Hayır, hiçbir kaprisle karşılaşmadık. Aksine bize öğretmenlik yaptı. wEfe başrol olduğu için çok sahnesi vardı ve Cem Yılmaz her sahnesinde onun yanındaydı. Ayrıca Muğla halkıyla da uyum içindeydi. Öyle bir uyumdu ki bu çoğu kimse onun Cem Yılmaz olduğunu bile bilmiyordu düşünün. Oralı biri gibiydi. “Muğla’ya Cem Yılmaz geldi” durumu hiç olmadı. 

SET OKUL GİBİYDİ

Okan Avcı’yı kimdir?

Pera Güzel Sanatlar’da oyunculuk eğitimi aldım. 8 senedir oyunculuk yapıyorum. Birkaç arkadaşımla beraber bu topraklardan belgeseller anlatalım diye kurduğumuz bir ekibimiz var ve bir taraftan belgeseller yapmaya devam ediyoruz. 

Filmde kimi canlandırıyorsunuz?

Filmde Âdem’in babası Yörük Osman’ı canlandırıyorum. Ekmeğini topraktan kazanan bir adam… Hayatı tütün… Oğlu onun en kıymetlisi. 

Yüksel Aksu setinde olmak sizin için nasıl bir deneyimdi?

Yüksel Aksu’yla çalışmak çok öğretici bir deneyimdi. Hem yaşından hem sinemasından hem tecrübesinden yararlanabildiğiniz bir okul gibiydi set ortamı. 

Cem Yılmaz’la çalışmaktan Ümmü Hanım da Berat da çok memnun. Peki siz? 

Çok keyifliydi gerçekten. Sette tam bir profesyoneldi. Kimliğini bir taraf koyup “Nasıl daha güzel iş çıkarabiliriz?”e kafa yordu film boyu. 

İftarlık Gazoz nasıl bir tat bıraktı dilinizde?

“Beraber” olma duygusunun ve samimiyetin tadı... Samimi bir Anadolu kasabası hikâyesi vaat ediyor. İskeletini sadece komedi üzerine kurmayan, coğrafyasından hem hikâyesinden dolayı da sıcak bir film… 

CEM YILMAZ İDOLÜM

Şimdi filmin başrol oyuncusunu yani Berat Efe Parlar'ı tanıyalım biraz da...

12 yaşındayım. Gazi Mustafa Kemal Paşa İlköğretim Okulu’nda 6. sınıf öğrencisiyim. 4 yaşından beri oyunculuk yapıyorum. 

Sen mi istedin ailen mi yönlendirdi oyunculuğa?

Ben istedim.  Televizyonda sürekli inceliyordum oyuncuları. “Ben de yapabilir miyim?” diye düşündüm. Ailem beni bir ajansa yazdırdı. Reklam filmleriyle başladım, sonra diziler geldi. 

Yüksel Aksu nasıl buldu seni?

Tavsiye üzerine. Yüksel Abi bana hem kendi hikâyesini hem de Âdem’i anlattı. Senaryoyu okuduğumda hem çok ağladım hem çok güldüm. Ben Âdem’i ona çok benzettim. Yüksel Abi’nin davranışlarını inceledim, biraz da kendim eklemelerde bulundum ve Âdem çıktı ortaya.

Peki, Cem Yılmaz’ın çırağı olmak nasıldı?

Cem Abi’yle (Yılmaz) çalışmak benim için çok büyük avantajdı. Sette bana çok yardımcı oldu. Sahne arkasında yaptığı şakalarla da beni bol bol güldürdü. Set içinde de set dışında da filmin hikâyesindeki gibi usta-çırak olduk. 

Oyunculuğa devam edecek misin yoksa başka hayallerin var mı?

Oyunculuğa devam edeceğim ama üniversitede Sinema Televizyon okuyacağım. Çünkü en büyük hayalim bir gün yönetmen koltuğuna oturup kendi filmimi seçmek. 

Evde, okulda “ben şöhretliyim, ona göre davranın” durumları oluyor mu?

Yok, hiçbir zaman öyle bir terbiyesizlik yapmam (kahkahalar). 

Kimi örnek alıyorsun oyuncu olarak?

Cem Abi idolüm… 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi