• $32,3458
  • 35,1333
  • 2309.1
  • 9079.97
3 Mart 2018 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Halk müziği başlı başına bir değer

Halk müziği başlı başına bir değer

AYSUN YILDIZ GÜNGÖR

aysun.yildiz@aksam.com.tr

Türk Halk Müziği’nin genç sesi Elif Buse Doğan, Elif Zamanı adlı albümüyle müzikseverlerle buluştu. İç Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu ve Ege ezgilerinden tutun da Pir Sultan Abdal’a kadar albümünde yer alan her şarkının başka bir tadı var. Doğan’la bir araya geldik hem Türk Halk Müziği’ni hem de albümünü konuştuk. 

Merhaba Elif Buse Hanım nasılsınız?

Bu ara biraz heyecanlıyım yeni albüm çıktı. Bu duyguları hissetmek çok güzel, çok iyiyim.

Hayırlı olsun yeni albümünüz, bize en yeni heyecanınız ‘Elif Zamanı’ndan bahseder misiniz? 

Çok teşekkür ederim. ‘Elif Zamanı’ yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde titizlikle çalıştığımız bir proje, en uzun süren kısmı repertuar aşamasıydı. Yaklaşık 1 yıl kadar sürdü. Seçenek çok fazlaydı, elemek gerçekten zor oldu bizim için. Her yöreden türkü koymaya çalıştık Elif Zamanı’na. İç Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu, Ege… Pir Sultan Abdal’dan ‘Şu Kanlı Zalimin Ettiği İşler’, Muharrem Ertaş’tan ‘Sallan Boyuna Bakayım’ gibi beylik eserleri de ön plana çıkarmak istedik. Okuduğum anonim türkülerin yanı sıra beste çalışmalarına yer verdik. 

Bu anlamda albümünüze destek olan çok önemli isimler var…

Evet, çocukluk kahramanım Sezen Aksu’nun yıllar önce okuduğu ‘Ben Annemi İsterim’ isimli şarkısını tekrardan seslendirdim. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Erol Parlak’ın ‘Dağların Ardı Gazel’ isimli türküsünü okudum. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Genel Sekreter Yardımcısı Sayın İbrahim Kalın hocam da ‘Gülüm Soldu’ isimli türküsünü benimle paylaştı. Aydın Kara’nın, Ceyhun Çelikten’ in, Zeynel Abidin Aba’nın, Yüksel Baltacı’nın ve benim de bir bestemden oluşan 15 türkülük keyifli bir albüm çalışması oldu.

Albümün çıkış parçası olan türkü formundaki ‘Ağlarım’ bir haftada çok paylaşıldı, beğenildi. Bu eser albüme nasıl girdi?

 Aydın Kara çok başarılı besteleri olan, inanılmaz yetenekli bir müzik adamı, aynı zamanda da arkadaşım. Ağlarım’ı 2016 yılında sohbet ederken biraz mırıldandı ve sözlerin yarattığı etkiyle daha parçayı bitirmeden dedim ki Aydın bu eseri kesinlikle ben okumalıyım, lütfen kimseye dinletme (gülüyor) sağ olsun kırmadı, parçayı kimseye dinletmedi ve çalışmam için bana gönderdi. Çalıştıktan sonra önce Aydın’a sonra tüm ekibime okudum. Sözleri, melodisi hepimizde aynı etkiyi yaratınca evet bunu albüme koyuyoruz dedik. Hatta çıkış parçamız kesinlikle Ağlarım olmalı diyerek albüm sürecine girmiş olduk. Finalde de dediğimizi yaptık (gülüyor).

TARİHE İLGİM VAR

Türk Halk Müziği’nin sizdeki anlamı nedir? Halk müziğinin hak ettiği değeri görüyor mu? 

Anadolu coğrafyasının müzikal ve sözel birikiminin insana yansımasıdır türküler. Yani  aslında bir yaşam biçimidir. Anadolu kültürüne, folklorüne âşık bir insanım ve Türk Tarih’ine inanılmaz ilgi duyuyorum. Bu ilgiyi müzikle birleştirdiğim an benim için anlatılamayacak bir haz oluyor. Bu kültüre sesimle hizmet edebiliyor olmak çok onur verici. Aslında tek bir kelimeyle özetleyebilirim AŞK… Halk müziği başlı başına bir değer, değer vermemize ihtiyaç duyan bir şey değil. Öyle olmasa yüzyıllar boyu taşınamaz bu sözlü kültür. O zaman ki duygularla ortaya çıkmış bir türküyü bugün ben aynı duygularla okuyup, dinleyiciye geçirebiliyorsam bu türkünün başarısıdır. Dünü, bugünü ve yarını anlatan en güzel deryadır türküler… İstanbul ve metropol şehirler olarak bakarsak bu değerin eksik olduğunu düşünebiliriz ama Anadolu da öyle değil. Bunu konserlere gittiğimizde, seyirciyi gördüğümüzde daha iyi anlıyoruz.

Halk müziğini küçük yaşlardan itibaren yapıyorsunuz. O yaşlarda bir başka tarz yerine sizi bu dala iten şey neydi? 

Küçüklükten beri annemin bana sürekli türkü okuması, peşinden halk müziği korolarına götürüp o güzel ortamları görmemi sağlaması, evdeki sazlı sözlü muhabbetlerin içinde sıkça bulunmam galiba. 

Dedelerimin, babamın ve dayımın bağlama çalıyor olması, duvarda asılı olan bağlamaya hep ulaşmak istemem, dedemin repertuar defterini özenle koruması hafızamda her zaman yerini koruyan, müziğe türkülere gönül vermemi sağlayan en önemli faktörler. 

Geleneklerin göreneklerin her platformda dibine kadar hissedebildiğim bir ortamda büyüdüm. 

Türküleri iliklerime kadar hissederken uzaklaşamam...

Peki, bundan sonra faklı tarzlarda albümde gelir mi? 

Türküleri iliklerime kadar hissederken uzaklaşabileceğimi pek düşünmüyorum.  Ben hissettiğim müziğin peşindeyim.  Ama içime sinen, kendime yakıştırdığım, sesime yakıştırdığım farklı tarzlardaki eserleri okuyabilirim.

Etkilendiğiniz, yakından takip ettiğiniz sanatçılar var mı?

Türküleri kaynağından, ustasından alıp, yorumlamaya çalışıyorum. Ama çok beğendiğim, hayranlıkla izlediğim, takip ettiğim birçok konuda örnek aldığım sanatçıların ismini yazabilirim. Musa Eroğlu, Erol Parlak, Emel Taşçıoğlu, Aysun Gültekin, Nuray Hafiftaş (Nurlar içinde yatsın), Erdal Erzincan, İsmail Altunsaray.

Hedefiniz tam olarak ne?

Popülerlik ve para kazanma bu işin getirisi. Amacınız bu olursa başarılı olabileceğinizi düşünmüyorum. Ben türküyü söyleyebileceğim en doğru yerde olmak istiyorum. Türkü denilince akla gelen ilk isimler arasında gösterilirsem bu işi doğru yapıyorum demektir.  

BÜTÜN HOCALARIMA TEŞEKKÜRLER

Üniversite de ne okudunuz?

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Ses Eğitimi Türk Halk Müziği bölümü mezunuyum. Üniversite dönemine kadar birçok müzik eğitimi aldım ama artık hayatımın tam olarak şekillendiği ve bittikten sonra iş hayatına atılacağım yer olduğu için bu süreçte öğrenebileceğim her şeyi öğrenmeye çalıştım. Üniversiteye girdiğim yıl aynı zamanda da TRT Gençlik Koro’suna da başladım, çok önemli ustalarla tanışma, çalışma imkânım oldu. Üniversite döneminde başta Prof. Erol Parlak ve Can Etili olmak üzere emek veren bütün hocalarıma çok teşekkür ediyorum.

TV programınızdan bahsedelim, nasıl gidiyor?

Bugüne kadar sayısız televizyon programına katıldım ama kendinize ait bir televizyon programı olması her konuda daha özenle hazırlanmanıza sebep oluyor. Göz önünde olmak avantajdır ve hedefim her zaman daha fazla kişiye sesimi ulaştırmaktı. “Nefesten Ses”e benim ikinci televizyon programım oldu. Değerli klarnet sanatçısı Serkan Çağrı ile beraber sunuyoruz. Şarkıların, türkülerin, yer aldığı çok keyifli bir müzik program oldu.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'