• $32,38
  • 35,0301
  • 2325.99
  • 9106.05
25 Şubat 2011 Cuma 06:41 | Son Güncelleme:

Erkan'ın saha günlüğü

Erkan'ın saha günlüğü

BİR MİLYONUNCU TIKI PARTİYLE KUTLANACAK BLOG: 'ERKAN'S FIELD DIARY'

Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Erkan Saka, 'Erkan's Field Diary' adlı blogunun 1 milyonuncu kez tıklanmasını bu akşam garajistanbul'da bir partiyle kutlayacak. Parti internet dünyasına ve sosyal medyaya ilgi duyan herkese açık.

Bu akşam garajistanbul'da Erkan Saka'nın blogunun 1 milyonuncu kez tıklanması, farklı DJ'lerin çalacağı büyük bir partiyle kutlanacak. Partinin dikkat çekici bir özelliği, saat 20:30'da başlayacak gecenin ilk iki saatinde, dijital alanda faaliyet gösteren önemli ajansların da katılıp kendilerini tanıtacak olması. Amaç partiye katılacakların yeni ilişkiler kurmasını, iş imkanlarını genişletmesini sağlamak.
Bilgi Üniversitesi'nde yardımcı doçent titriyle 'dijital kültür' dersleri veren öğretim üyesi Erkan Saka, blog dünyasının popüler isimlerinden... erkansaka.net adresindeki 'Erkan's Field Diary' (Erkan'ın saha günlüğü) adlı blogunu 2004 yılından beri kullanıyor. Uzun süre İngilizce yayın yaptıktan sonra, 3-4 ay önce Türkçe yayına da başlamış. Tahmin edersiniz ki yurtdışından epey takipçisi var. İşin İngilizce kısmı, Amerika Houston'daki Rice Üniversitesi'yle ilgili... 2004'te bu okulda medya antropolojisi alanında doktora yapan Saka, gazetecilerin gözünden Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerini ele almaya karar verince hocaları kendisinden bir araştırma günlüğü tutmasını istemiş. 'Başlangıçta link vermeyi bile bilmiyordum' diyen Saka için blogu zamanla en büyük hobisine dönüşmüş.

YABANCI GAZETECİLERİN İSTANBUL'DAKİ ADRESİ
Yine 3-4 ay önce blogunu farklı kişilerin kullanımına açmış. Şu anda futbol, dış politika, müzik gibi birbirinden farklı alanlarda yazan 20'ye yakın yazarı var. Saka'nın niyeti blogunu elinden geldiğince, 'vatandaş gazeteciliği'nin de yapıldığı; insanların gördüğü olayları yazdığı ya da görüntülerini eklediği, daha popüler bir platforma dönüştürmek.
İsrailli bir profesörün en son yaşanan Gazze krizi sırasında bloga yazdığı mektubu bir hafta sonra Today's Zaman gazetesinin yayınlaması gibi, yedi yıllık geçmişinden anlattığı hikayeler bu konudaki iddiasını destekler nitelikte; 'Kanada'da 60 küsur yaşında bir okuyucum var. İnternet üzerinden Avrupa'yla ilgili haberleri izlerken beni bulmuş. Askere gittiğimi blogumda duyurmuştum. Bir gün jandarma karakoluna bir çikolata paketi gelmişti, gönderenin o kişi olması büyük sürprizdi. Avrupa'dan Türkiye'ye gelen pek çok gazetecinin yanıma uğradığı olur. İnternetten araştırdığında Türkiye'de İngilizce yayın yapan başka blog göremiyorlar çünkü.'

BLOGUNUZ NASIL POPÜLER OLUR?
Blogun bugüne kadar en fazla ilgi gören yazısı 3 bin 'tık' alan Bilgi Üniversitesi öğrencilerinden Melek Çetin'in kaleme aldığı, gazeteci Cüneyt Özdemir'i konu edinen 'Bilgi'yi Bitiren Adam' başlıklı yazıymış. Saka'ya blogunu popülerleştirmek, reytingini artırmak için belli başlı yollara başvurup vurmadığını sorduğumuzda şimdiye kadar böyle bir derdinin olmadığını söylüyor; 'Bir insanın bir internet sayfasında 'dikkat kesilme' süresi ortalama 15 saniyedir. Sayfaların bu süre dikkate alınarak kolayca anlaşılabilecek, dikkat dağıtmayacak biçimde hazırlanması gerekir. Açıkçası herkes tarafından çok okunmak gibi bir kaygım olmadı. Örneğin ansiklopedist bir yanım var, bundan dolayı bir konuyu yazarken olması gerekenden çok daha fazla sayıda link veririm.'
Buna karşılık bir blogun çok okunması için dikkat edilmesi gereken dört şeyi 'İçerik, başlık, tema ve bağlantı alma' şeklinde sıralıyor Saka; 'En önemlisi, iyi bir içeriğe sahip olması ve istikrarlı biçimde o içeriğin güncellenmesi gerekir. Konu başlıklarını, günlük gazetelerin manşetlerinin hazırlanmasındaki mantığa göre belirlemek gerekir. Çarpıcı başlığın okunma ihtimali çok daha fazladır, google aramalarında daha fazla dikkat çeker çünkü. Örneğin 'bedava film indirebileceğiniz 10 site' gibi başlıklar mutlaka ilgi çeker. Blogunuzu ilgi duyduğunuz belli bir konuyla sınırlamak her zaman iyidir. Son olarak başka sitelerden ne kadar link alırsanız google aramalarında görünme oranınız o kadar artar.'

Metalci, Beşiktaşlı ve fazlasıyla sosyal
Sekiz yıldır Bilgi Üniversitesi'nde ders veren Erkan Saka, kendisini sıkı bir metalci olarak tanımlıyor. Heavy metal müziğin her türünü elinden geldiğince takip ettiğini söylüyor. Kimliğinin diğer önemli bir parçası ise (her ne kadar bu yıl kombine bilet almayarak düşük bir profil çizdiğini belirtse de) Beşiktaşlılık. Okulda öğrencileriyle -askere gittiğinde arabasını bir öğrencisine bırakacak kadar- sıkı bir ilişkisi var. Blogunun yazarlarının çoğunu da öğrencileri oluşturuyor. Onlarla yalnızca derste değil, üç ayrı e-mail, msn, facebook ve twitter hesaplarıyla her an iletişim halinde. Hemen her dersinin online karşılığı var. Fakat bu ileri sosyalleşmenin ders ilişkisini etkilemediğini de belirtiyor.

EYÜP TATLIPINAR
etatlipinar@gmail.com

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı