• $32,384
  • 35,0713
  • 2326.4
  • 9128.7
1 Şubat 2014 Cumartesi 03:46 | Son Güncelleme:

Doğum anı fotoğrafsız olmaz!

Doğum anı fotoğrafsız olmaz!

Anne adayları doğum sırasında bebeklerinin hayata ‘merhaba’ dediği anın fotoğraflanmasını istiyor. Özellikle de yeni nesil anneler... Doğum fotoğrafçılığı başlı başına bir uzmanlık konusu oldu. Artık yeni sayılmayan bu mesleğin detaylarını Şahver Koçulu’ya sorduk, kendi hikâyesini dinledik.

ASLIHAN GÜNDÜZ
aslihan-gunduz@hotmail.com

Doğum fotoğrafçılığına ne zaman başladınız? 
Benim hikâyem “Bu işi yapacağım“ deyip yapan kadınların hikâyesine benziyor aslında. Önceleri ailemin güzel fotoğraflarını çekme fikriyle eğitim almıştım. Çalıştığım şirkette işime son verilmesiyle fotoğraf eğitimi aldığım yerde işe başladım. Böylelikle fotoğraf sadece hobim değil profesyonel işim oldu. Tesadüf dediğimiz mucizelerle art arda geldi. Ben de severek kabul ettim.

İlk doğuma girişin nasıl oldu? 
Ofise gelen bir telefon hayatımı değiştirdi. Arkadaşının doğumuna girmeyi planlayan bir kursiyerimiz ofisi aramış ve birini göndermemizi istemişti. O zamanki hocalarım doğuma bir kadın fotoğrafçının girmesi gerektiğini ama kimseye ulaşamadıklarını söyleyince gözler bana döndü. O günden beri doğum anlarını fotoğraflıyorum ve eğitimler veriyorum. Mesleğim buymuş!

Doğum fotoğrafçılığının ayrı bir eğitimimi var, fotoğrafçılık yeterli değil mi? 
Ameliyathanelerde uyulması gereken kurallar başlı başına bir eğitim konusu. İçeride bayılanlar, sterilizasyon zincirini bozanlar, doktorun dikkatini dağıtanlar, her konuya burnunu sokanlar olunca bunun da bir eğitimi olması gerektiğine inancım arttı. O yüzden doğum fotoğrafçısının tam donanımlı olması gerekiyor. 

Yapamayanlar çıkıyor mu? 
Olmazsa olmazları net bir şekilde anlatıp renkli fotoğraflarla da destekleyince bir çoğu daha eğitim sırasında vazgeçiyor bu işten... Amacım vazgeçirmek değil, olanı tüm açıklığıyla anlatabilmek. İçeride yapacakları yanlışların anneye ve yeni doğan bebeğe zarar vereceğini anlatmak benim görevim. 

Nelere dikkat ediyorsunuz çekimler sırasında? 
Doğal anlar yakalamaya çalışıyorum. Çekim esnasında çok fazla konuşup yönlendirme yapmıyorum. Olayın büyüsünü bozmamak gerek. Mümkünse anne-babayı çekim esnasında yalnız olmalarını sağlarım ki yakınlaşabilsinler. 

Siz de annesiniz dolayısıyla anne adaylarının psikolojilerini rahat anlayabiliyorsunuzdur? 
Evet, iki defa anne oldum. Duygularına diğerlerine karşı tercüman olabiliyorum zaman zaman. Stresli zamanlar doğum anında ya da öncesinde değil de fotoğrafları hemen teslim almak istediklerinde çıkıyor. Beklemelerini sağlamak benim için stresli bir iş oluyor (gülüyor).

Seninle birlikte doğuma giren baba adaylarının duygu hallerini gözlemliyorsun, genellikle nasıl bir davranış sergiliyorlar? 
Heyecanla birlikte korkuyu da yaşıyorlar. İçeri girdikleri zaman doğum anına bakmadıklarında, görmeyeceklerini anladıklarında rahatlıyorlar. 

Sizce baba adayları doğuma girmeli mi?
Bence, evet girmeli. O mucizevi ana tanık olmalı ve kadının yaşadığı o duyguya şahitlik etmeli. Elbette baba, bebeği ilk karşılayanlardan biri olmalı. 

Özel gün fotoğrafçılığının zor yanları nelerdir?
Zamanın bazen çok kısa bazen de çok uzun oluyor olması diyebilirim. Sabaha karşı yatağınızdan çıkıp hastaneye koşturmanız gerekebiliyor. Ne yapalım bizim işimizin cilvesi de bu olsun...

Doğum anının görüntülenmesinden sonra yeni bir seçenek daha çıkmış sanırım...  
Evet, uzuyor... Doğumdan yaklaşık 20 gün içinde ev ortamında fotoğraflar çekiyorum. Doğum çekimiyle birbirine bağlayan özel paketler oluşturuyorum. Doğum fotoğrafları an fotoğrafıdır. Sancınız, heyecanınız, endişeniz, mutluluğunuz her şey vardır o fotoğraflarda... Denklanşör en iyiyi yakalamak için kapanır içine... Ev daha sakin, daha bildik ortamdır. Evin yeni üyesiyle de kaynaşma olmuştur. Ortaya bambaşka fotoğaflar çıkar. Bu aileleri mutlu ediyor.

Çekimler sırasında sizi şaşırtan anılarınız mutlaka olmuştur. Bizimle paylaşır mısınız?
Çok var ama beni dehşete düşüren bir sezaryen doğum sonrasında oldu. Ameliyathaneden bebek odasına çıktık. Her şey bitti anneyi bekliyoruz. Bir anneanne şöyle bir soru sordu, hayrete düştüm cevap veremedim. “Suyu sürdün mü?” Ne suyu dediğimde, bebeğin anne karnında bulunduğu sudan annenin yüzüne sürersem annenin yüzündeki lekelerin geçtiğini duymuşlar ve bana bu suyu alıp, sürüp sürmediğimi soruyorlardı! 

Anne adaylarını fotoğrafçı seçiminde nasıl yönlendirebilirsin?
İletişim kurabilmeleri çok önemli. Mutlaka ya telefon ya da yüzyüze görüşme sağlasınlar. Fotoğrafçının işlerini ve deneyimini rahatça sorarak öğrensinler. Daha önceki çekimlerden bolca örnek görebilirler. O gün hızlı geçecek ve hiçbir şey hatırlamayacaksınız, fotoğraflar sizin klavuzunuz olacak o yüzden fotoğrafçıyla iyi temas etmek önemli. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi