• $32,3712
  • 34,996
  • 2325.55
  • 9094.25
21 Şubat 2015 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Doğadan gelen savunma

Doğadan gelen savunma

Soğuk algınlıkları, boğaz enfeksiyonları, nezle, soluduğumuz havada yer alan virüsler özellikle kış aylarında peşimizi bırakmıyor.

Doğanın sunduğu mucizevi bitkilerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada'nın, hastalıkları önlemenin püf noktaları hakkında verdiği bilgiler büyük önem taşıyor. Bizden söylemesi…

EMİNE BIYIK
emine.biyik@aksam.com.tr

HAVA sıcaklıklarında yaşanan dengesizlik, yeterince havalandırılmayan kapalı mekânlar, kalabalık ortamlarıyla birleşince soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlardan kaçınmak mümkün değil. Bu noktada devreye bağışıklık sistemini güçlendiren, koruyucu ve önleyici etkili bitki çayları giriyor. 
Prof. Dr. Erdem Yeşilada; iltihap giderici, ağrı kesici, yatıştırıcı özellikleri bulunan, metabolizmayı hızlandırmaktan sindirimi kolaylaştırmaya ve hatta karaciğeri kuvvetlendirmeye kadar pek çok yararı olan bitki karışımlarının bu havalarda en büyük yardımcımız ve desteğimiz olduğunu vurguluyor.

ZENCEFİL, TARÇIN, ADAÇAYI…

Zencefil, ıhlamur, adaçayı, tarçın, biberiye, kekik… Özellikle ani ısı farklarının hastalıklara davetiye çıkardığı dönemlerde en önemli doğal koruyucularımız. İçeriğinde yer alan tarçın, biberiye, yenibahar, zencefil, kakule, frenk kimyonu, karahindiba, turunç kabuğu, kekik, anason, enginar yaprağı, karanfil, kişniş ve zerdeçöp gibi bitkileryle her derde deva olarak nitelendirilen İsveç şurubu bitkileri bu koruyucuların başında geliyor. Yeşilada’ya göre, doğru ellerde hazırlanan İsveç şurubu bitkileriyle bağışıklık sistemi güçleniyor ve vücut hava şartlarındaki değişikliklere uyumu kolaylaşabiliyor.

IHLAMURU KAYNATMAYIN

Soğuk algınlığı denince akla ilk gelen bitkiler arasında ıhlamur ve adaçayı yer alıyor. Bir fincan ıhlamur ya da adaçayı soğuk kış günlerinde içinizi ısıtırken aynı zamanda ağrı kesici, iltihap giderici ve yatıştırıcı etkisiyle boğaz tahrişlerini önleyip rahatlama sağlıyor. Prof. Dr. Erdem Yeşilada, ıhlamurun sağlık üzerinde olumlu etki sağlaması için hazırlanma şeklinin çok önemli olduğunu vurguluyor. Yeşilada’ya göre, ıhlamuru kaynatmak ülkemizde oldukça yaygın ancak yanlış bir yöntem. Bu şekilde hazırlamak etkinliğini azaltıyor. Yeşilada, “Maksimum fayda için bir demlik içine konulan ıhlamur çiçeği üzerine taze kaynatılmış su döküp 10-15 dakika demlenmeye bırakılmalı. İçine ilave edilen tarçın kabuğu, karanfil ve adaçayı yaprakları içerisindeki uçucu bileşenler hem çaya güzel aroma sağlarken hem de mikropların gelişiminin önlenmesi bakımından önemli katkı sağlayacaktır. Tarçın kabuğu ve karanfil içerisindeki öjenol; adaçayı yaprakları içeriğindeki sineol gibi uçucu bileşenler sayesinde ağız ve boğaz iltihaplarını (farenjit, jinjivit gibi) gidermeye yardımcı oluyor. Bu bakımdan çay şeklinde kaynatmadan daha yoğun olarak hazırlanan adaçayının gargara olarak kullanılması bu hastalıklarından korunmayı kolaylaştırıyor diyerek önerilerini sıraladı.

BAHARATLARIN GÜCÜ

Hastalığa yakalanmamanın öncelikli hedef olduğuna da dikkati çeken Yeşilada; ''Mevsim geçişlerinin olduğu bu dönemde bağışıklık sistemini desteklemek için çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş bitki çaylarından destek alınmalı. Tarçın, karanfil, zencefil, kakule ve karabiber gibi baharatlar antimikrobiyal etkisi ve canlandırıcı desteğiyle zinde kalmaya yardımcı oluyor'' dedi.
Karanfilin içinde bulunan uçucu özellikteki bileşenlerin ağız ve boğaz mukozası iltihaplarında, bakteri, mikromantar veya virüslerin yol açtığı ağız ve boğaz enfeksiyonlarında antiseptik ve ağrı hissini hafifletici etki gösterdiğini de belirten 
Yeşilada, kakulenin de soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateşin ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde 
etkili olduğunu anlattı.

BOĞAZ AĞRISINA KARABİBER 

Karabiberin meyveleriyle hazırlanan çayın gargara şeklinde boğaz enfeksiyonlarında yararlı olduğunu ifade eden Yeşilada, özellikle boğazda soğuk algınlığı belirtilerinin ilk hissedildiği süreçte uygulanması durumunda daha etkili olabildiğini kaydetti.

Bu bitkiler her derde deva

İşte Prof.  Dr. Erdem Yeşilada’nın faydalarını saydığı her derde deva diğer bitkiler; Tarçın kabuğu, biberiye yaprağı, zencefil, kekik,  karanfil tomurcuğu; içerisindeki uçucu bileşenlerin bakterilerin gelişimini önleyici etkisi bulunuyor.Yenibahar, kişniş, kakule, anason, frenk kimyonu, mayıs papatyası, zencefil, zerdeçöp; safra ve mide asidini artırarak sindirimi kolaylaştırıyor.Karahindiba, biberiye, enginar yaprağı, zencefil ve zerdeçöp; safra oluşumu ve 
salgılanmasının artırıyor, hasar gören karaciğer hücrelerini yenileyerek kuvvetlendiriyor.
Turunç kabuğu ve biberiye; metabolizmayı hızlandırıyor, yağların yakılmasına yardımcı oluyor. 
Tarçın kabuğu ve kekik; kan şekeri seviyesini düzenliyor. 
Zencefil, zerdeçöp ve mayıs papatyası; vücuttaki iltihabı atmaya yardımcı oluyor.  

AÇIKTA SATILAN BİTKİLİRE DİKKAT

Uygun içerik ve lezzete sahip olan bitkiler günlük hayatımızda da  önemli yer tutuyor. Besin olarak kullanılmaya uygun olmayan bitkiler ise bitki çayı ya da bitkiden elde edilen ekstreler olarak  sağlığın korunması ve bazı sağlık sorunlarının hafifletilmesi veya tedavisinde kullanılıyor.
Ancak bitki çaylarının beklenen ve istenilen yararı sağlayabilmesi için bilinçli olarak hazırlanması ve tüketilmesi gerekiyor. 
Uygun olmayan şekilde hazırlanan ya da nereden toplandığı bilinmeyen açıkta satılan bitkiler yarardan çok zarar verebiliyor. Doğru bitkilerin, emin ellerde doğru oranlarda karıştırılmasıyla birçok kış hastalığının tedavisinde kullanılabileceğini belirten Prof. Dr. Erdem Yeşilada, açıkta bekletilen ve satılan bitkilerin taşıdığı risklere dikkati çekerek, çay hazırlanacak bitkilerin güvenilir yerlerden temin edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı