• $32,3453
  • 35,1232
  • 2310.6
  • 9079.97
4 Nisan 2015 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Bu başarı ekip işi

Bu başarı ekip işi

Geride bıraktığımız Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’un iki önemli tasarımcısı Gülçin Çengel ve David Catalan’ın tasarım serüvenlerini, Şükrü Bekdikhan’ın iş dünyası vizyonu ile harmanlayarak oldukça keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Moda sektöründeki bu keyifli yolculuğa siz de davetlisiniz.

Rüya Büyüktetik - ruyabuyuktetik@gmail.com

 

İnsan kendi şansını yaratıyor

Tasarımcı Gülçin Çengel

Sevgili Gülçin, üçüncü sezonunda en başından bu yana hayli yükselen bir grafik çiziyorsun. Bunun en son örneklerinden biri son koleksiyonunda Mercedes-Benz Türk'un desteğini almış olman. Neler hissediyorsun?

Evet aslında daha üçüncü koleksiyonumda Mercedes-Benz Türk’ün desteğini almak benim için de büyük bir süpriz oldu.  Çünkü Mercedes-Benz’in benden önce desteklediği diğer tasarımcılara baktığımızda sektörde daha uzun yıllar tecrübesi olmuş tasarımcılar görüyoruz. Dolayısıyla bu kadar erken olacağını beklemiyordum.  Ama geçen sene, 2014 Mart’ta MBFWI’da sergilediğim ilk koleksiyonumla iyi bir çıkış yakaladım.  Ve takip eden koleksiyonlarda da hem editör ve basın geri dönüşlerinden, hem de satış anlamında bu çıkışın devam ettiğini görüyorum.  Önümüzdeki sene yine Mercedes-Benz’in sponsorluğunda gerçekleşen dünyanın diğer moda başkentlerinden birinde koleksiyonumu sergileme imkanı sunuyorlar, ki bu, markamı global platforma taşımak için şahane bir fırsat. 

Bu başarının sırrı sence nedir?

Çok çalışmak ve sevdiğin işi yapmak. Şansın bir faktör olduğuna inanmıyorum, insan kendi şansını kendi yaratıyor.  Başarı kimseye altın tepsiyle sunulmuyor, ne ekersen onu biçiyorsun. Bu yüzden de hayatım işim üzerine kurulu, tutkuyla çalışıyorum ve bu durumdan çok mutluyum.  

Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul'un en ilgi çekici defilelerinden biri sana aitti. Bu koleksiyonunda nelerden etkilendin? 

Bu koleksiyonda Patagonya’ya yaptığım bir seyahat sırasında çektiğim fotoğraflardan yola çıktım. Perito Moreno buzullarının üzerinde yaptığım yürüyüşler sırasında gördüğüm; buzulun kendi içinde eriyerek oluşturduğu katmanlı çukurlar, koleksiyonun kalıp kodları için esin kaynağım oldu. Yine üç boyutlu detayların sıklıkla kullanıldığı bir koleksiyonda; hem buzul renkleri hem de yeşil ve somon gibi kara renkleri koleksiyonun renk  haritasını oluşturdu.

Bir sonraki koleksiyonun için aklında bir seyahat rotası var mı?

Yeni koleksiyon çalışmaları çoktan başladı ancak şu an konsept açıklayamam. Şunu söyleyebilirim; bu defa kumaş dokularıyla oynayıp yeni yüzeyler oluşturduğum bir koleksiyon olacak.

Dünya çapında giydirmek isteyeceğin bir isim var mı?
Anna Dello Russo, Leandra Medine, ve benim için hiç eskimeyen bir yüz olarak Tilda Swinton.

Bundan sonraki hedeflerin neler? Gülçin'in tasarım yolculuğu ne yönde ilerleyecek?

Bu koleksiyonla birlikte hazır giyim ve couture koleksiyonumuz birbirinden daha net ayrılmaya başladı. İlkbahar-Yaz 2015 koleksiyonumuz V2K mağazalarında satışa çıkıyor.  Bundan sonraki süreçte hazır giyim koleksiyonu ile fuar ve showroomlara katılarak yurtiçi ve yurtdışı satış noktalarımızı arttırmak; couture koleksiyon ile de kişiye özel çalışmalarımıza devam etmeyi hedefliyoruz. Couture’de yine “Gülçin Çengel” markasıyla devam ederken, hazır giyimde yeni marka ismine geçiş yapıyoruz.  

Gerç tasarımcıları destekliyoruz 

Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama ve Satış Türkiye Müdürü Şükrü Bekdikhan

 “Mercedes-Benz presents” projesi kapsamında Mercedes-Benz Türk desteğini almak bir tasarımcı icin neden çok önemlidir? 

Mercedes-Benz olarak tüm dünyada sponsorluğunu üstlendiğimiz moda haftalarında destekleyeceğimiz tasarımcıları özgün stil, yaratıcılıklarını yansıtan yetenek ve kaliteli işçilik gibi kriterleri göz önünde bulundurarak seçiyoruz. Seçtiğimiz isimlerin tasarımdaki başarıları dışında markalarını geliştirme hedefleri, uluslararası bir vizyona sahip olmaları da bizim için oldukça önemli. Mercedes-Benz’in bugüne kadar “Mercedes-Benz presents” kapsamında desteklediği tasarımcılar arasında Monique Lhuillier, Alice Temperley, Kevan Hall ve Veronika Jeanvie gibi günümüzde dünya çapında başarı kazanmış isimler bulunuyor. Desteklediğimiz tasarımcıların defilelerini sunarak onlara maddi bir destek sağlamanın yanı sıra seslerini global ölçekte duyurmalarına büyük katkı sağladığımıza inanıyoruz ve uluslararası değişim programımızla desteğimizi bir adım daha ileri götürüyoruz. Değişim projesinin ilk adımında Gül Ağış’ın Sonbahar 2015 koleksiyonunu “Mercedes-Benz presents Lug von Siga” olarak Şubat ayında Mercedes-Benz Fashion Week Madrid’te sunduk. Bu projenin ikinci aşaması olarak da İspanyol tasarımcı David Catalan, İstanbul’da koleksiyonunu sundu. Değişim programını önümüzdeki sezon da devam ettirerek Türk tasarımcıları Tokyo, Meksika, Çin, Zürih gibi farklı Mercedes-Benz Fashion Week organizasyonlarında sunmayı, böylece Türk tasarımının gücünü uluslararası ölçeğe taşımayı hedefliyoruz. 

Önümüzdeki sezonlarda nasıl bir yol haritası çizmeyi planlıyorsunuz? 

Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul, her sezon daha da güçlenerek İstanbul’u uluslararası bir moda başkenti olarak konumlandırma hedefine bizi bir adım daha yaklaştırıyor. İstanbul’un sahip olduğu moda enerjisini, dünya standartlarında bir etkinlikle uluslararası alana taşıyor ve böylelikle yetenekli Türk tasarımcılarını global ölçekte moda endüstrisine tanıtma şansı yakalıyoruz. 
 Ayrıca sektörün genç ve yetenekli isimlerini destekleme yolunda sadece tasarımcıları desteklemekle yetinmiyoruz. Mercedes-Benz Türk'ün sektörün önemli ve gelecek vaat eden fotoğrafçılarını desteklemek amacıyla başlattığı ve her sezon "Mercedes-Benz presents" defilesinin kulis fotoğraflarının bir koleksiyon kitabı haline getirilmesini amaçlayan "Backstage Entrance" projesinin Onur Dağ imzalı ilk üç kitabı, bu sezon boyunca Antrepo 7 alanında özel bir enstalasyon ile sergilendi. Backstage Entrance projesi, bu sezondan itibaren ise yetenekli fotoğrafçı Mustafa Nurdoğdu ile devam edecek.

Besleyici bir deneyim oldu

İspanyol tasarımcı David Catalan

Ülkeniz dışındaki ilk defilenizdi. Neler hissettiniz?

Aslında daha önce Lizbon Moda Haftasına da katılmıştım ancak bu defile “Mercedes-Benz Presents” projesi kapsamında uluslararası arenada sunduğum ilk defileydi. Hem şahsi hem profesyonel anlamda oldukça olumlu ve besleyici bir deneyim oldu. 

Koleksiyonda parlak renkler ilgimizi çekti. Tasarım sürecinde nelerden etkilendiniz? 

“No Signal” (Sinyal yok) medya ve teknoloji ile ilintili, estetik bir koleksiyon idi. Teknolojinin hayatımızdaki kuvvetli varlığı ancak zaman içinde yarattığı hassasiyetler, hatalar, bulanık anlardan yola çıktım. Bu iniş-çıkışları da koleksiyonumdaki renklerde, zamansal bir sıralama ile kullandım.

İstanbul’a ilk gelişiniz miydi? Bir sonraki koleksiyonda İstanbul’un etkilerini görebilecek miyiz?

Bu İstanbul’a ilk gelişimdi ancak kesinlikle son olmayacak. Şehri, insanları, kültürel mirası ve farklı yaşantıların yarattığı zıtlığı çok sevdim. Bolca fotoğraf çektik, renkleri inceledik ve bir sürü kıyafet aldık. Bir sonraki koleksiyonda bu özel gezinin izleri kesinlikle görülecek.

Bunları duymak harika! Peki, David Catalan’ın tasarımlarına nereden ulaşabiliriz?

Şu anda İspanya Madrid’deki Ellectrika Showroom’da ve Portekiz Porto’daki MUUDA adlı mağazada satışlarımız devam etmekte. Yakın tarihte internet sitemiz www.davidcatalan.es adresinde satışlarımız başlayacak.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'