• $32,431
  • 35,2033
  • 2326.23
  • 9079.97
8 Nisan 2017 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin kolon kanserine savaş açın!

Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirin kolon kanserine savaş açın!

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Giderek yaygınlaşan kolon kanseri, ülkemizde en sık görülen kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. Beslenme alışkanlıklarına dikkat edildiğinde genellikle sinsice ilerleyen ve erken dönemde belirti kolon kanserinden korunmak mümkün olabiliyor. Central Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sökmen, kolon kanserini önlemede önemli yer tutan beslenmenin püf noktalarını anlattı.

KİLO KAYBINA DİKKAT!

Gastrointestinal kanserler (sindirim sistemi kanserleri), tüm kanserler içinde yüzde 20 oranında ölüm nedeni. Kolon (kalın bağırsak) ve rektum (kalın bağırsağın makata yakın olan bölümü) kanserleri, kansere bağlı ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor. En sık görülen belirtileri, dışkı alışkanlığında ve çapında değişiklik, kansızlık, aşikâr veya gizli rektal kanama (kanın sade ya da dışkıyla karışık olarak gelmesi) ve istemsiz kilo kaybı. Ailede kanser öyküsünün bulunması da önemli. Bunun dışında bazı hastalıklar da kanser gelişimine yatkınlık gösterebildiğinden düzenli takip gerektirir. Ailevi kolon polip hastalığı (poliposiz koli), ülseratif kolit ve crohn hastalığı bunların en sık bilinenleridir. 50 yaşını dolduran her bireye kolonoskopi yapılmalıdır. Birinci derece yakınlıktaki akrabalarında kolon kanseri olan kişilere, akrabaya teşhis konulma yaşından 5 yıl öncesi baz alınarak kolonoskopi yapılması gerekir. 

SU İÇİN, POSALI BESLENİN

Kolon kanserini önlemede beslenme de çok önemli bir konu. İşte bu kanser türünden korunmak için edinmemiz gereken beslenme alışkanlıkları…

- Su içmeyi unutmayın.

Serbest radikalleri hızla vücuttan uzaklaştırmasıyla bilinen su, aynı zamanda kanser önleyici etkiye de sahiptir. Bu nedenle her gün günde 2-2,5 litre su tüketilmelidir.

- Bol posalı beslenmeye özen gösterin.

Yüksek posalı besinler, daha hacimli atık maddesi oluşturarak kanser yapıcı maddelerin hızla dışkıyla atılmasını sağlar ve kanser riskini azaltır. 

- Kırmızı et tüketimini sınırlandırıp işlenmiş et ürünlerinden uzak durun

Fazla kırmızı et tüketimi, kanserojen heterosiklik aminlerin ve nitrozaminlerin oluşumuna zemin hazırlayarak kansere yol açabiliyor. Bu nedenle haftalık kırmızı et tüketimi 500 gramdan az olacak şekilde sınırlandırılmalı. Ayrıca salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinden kesinlikle uzak durulması gerekiyor. Ayrıca mangalda yakılarak pişirilen etlerin de önemli bir kansorejen olduğu unutulmamalı.

- Meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin.

Yüksek kalori içeren karbonhidratlarla beslenmenin yanı sıra yetersiz meyve sebze tüketimi de kanserojen özellikteki nitratın nitrite dönüşümüne yol açabilir. Bu dönüşüm kanseri tetikleyebilir. Bu sebeple en az bir porsiyon meyve tüketmeye dikkat edilmelidir.

- Beslenmenize kalsiyum kaynaklarını ekleyin

Kalsiyum içeren besinler kolon kanserine karşı koruyucu etkileriyle bilinir. Çünkü kalsiyum, kolonda safra ve yağ asitlerini bağlar. Bu nedenle günlük yeteri kadar kalsiyum alınmalıdır.

- Sigara ve alkolü hayatınıza almayın

Sigara ve alkol tüketimi kolon kanserini tetikleyen önemli nedenler arasında yer alıyor. Aktif kullanıcılar sigara ve alkolü acilen bırakmalı, henüz kullanmayan kişiler ise kesinlikle uzak durmalıdır.

- D Vitamini yetersizliğine dikkat edin

Yapılan araştırmalarda, D vitamini eksikliği olan kişilerin diğerlerine oranla daha fazla kolon kanseri riski taşıdığını 
göstermiştir. Bu nedenle D vitamini düzeyinin gereken seviyede olmasına dikkat edilmelidir.

- Fazla kilolardan arının

Aşırı kilolu ya da obez teşhisi konan kişiler önemli oranda kolon kanseri riski taşıyorlar. Kolon kanserinden korunabilmek için ideal ağırlığa ulaşılmalı ve bu ağırlık korunmalıdır. 

Bu önlemlere rağmen kanseri düşündüren kansızlık, bağırsak alışkanlığında değişim, istemsiz kilo kaybı ve rektal kanama gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka gastronteroloji uzmanı, iç hastalıkları uzmanı, genel cerrah veya aile hekimlerine başvurulmalıdır. İlgili uzman muayene ederek, gerekiyorsa kolonoskopi yapılmalı ve özellikle kanserin öncü belirtileri olan polipler varsa çıkarılmalıdır. Ayrıca yapılan tetkikler sonucunda kanser teşhis edildiyse hasta, cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkoloji uzmanlarınca tedavi edilmelidir.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür