• $32,3227
  • 35,1008
  • 2310.63
  • 9079.97
2 Aralık 2017 Cumartesi 00:01 | Son Güncelleme:

Beardyman: Kıyamet benim, eğlenceyi patlatmaya geliyorum!

Beardyman: Kıyamet benim, eğlenceyi patlatmaya geliyorum!

UYGAR TAYLAN

uygartaylan@gmail.com

Uluslararası müzik festivallerinin aranılan ismi, İngiltere beatbox şampiyonu Beardyman’le Zorlu PSM Studio sahnesinde bugün gerçekleştireceği performansı öncesi görüştük. Canlı müzik kavramını yeni baştan yazan Beardyman’le sahne şovunu ve kendi icadı olan Beardytron’u konuştuk.

Bir insan en fazla kaç farklı ses çıkarabilir? Peki, 1 saatte, sahnede doğaçlama albüm yapılabilir mi? Söz konusu kişi İngiltere’nin iki kez üst üste beatbox şampiyonu olan Beardyman ise yapılabilir! Adını, henüz bir amatörken kendine acil bir isim bulması gerekince aynaya bakıp sakallarından aldığı ilhamla Beardyman (sakallı adam) koyan Darren Foreman, yetenek ve keskin zekanın buluştuğu bir müzik dehası. Çıkardığı sesleri kaydederek loop’a alıyor ve anında eklediği efektlerle sahnede canlı canlı mix’ini yapıyor. Beardyman techno, beatbox, hiphop gibi farklı müzik türlerini komediyle birleştirdiği şovuyla bu akşam Zorlu PSM Studio sahnesini sallayacak! Sahne şovu öncesi multi-yetenek Beardyman’le görüştük.

Öncelikle selamlar Beardyman, konserler  nasıl gidiyor?

Şu aralar yeni albümüm üzerinde çalışıyorum; o bitene kadar saklanıyorum. İstanbul’daki konser yeni şarkılarımı denemek, serbest dans müziğiyle derinleşmek, biraz  eğlenmek ve Türkiye’de neler olup bitiyor görmek için hoş bir istisna olacak.

CANLI PERFORMANS MAKİNESİ

Bir beatbox şampiyonu olarak ses repertuarında yüzlerce şey var. Hala üzerine çalıştığın, ağzınla çıkarmaya  çalıştığın sesler var mı?

Zürafa sesinde asla ustalaşamadım. Taklit etmesi en zor hayvan. Bunu başarabilen bir kişi oldu aslında ama gırtlağında oluşan gerilim yüzünden ses tellerini aşırı zorladı.

Sanırım sesinin yetmediği noktada kendin için teknoloji harikası bir sistem icat ettin. Biraz Beardytron’dan bahsedebilir misin?

Beardytron sipariş üzerine hazırladığım bir müzik prodüksiyon sistemi. Çılgın bir şey. Hem beste sürecinde, hem de yapım ve performans esnasında kullanıyorum. Üretim sürecinde kullandığım tek sistem değil ama büyük kolaylık sağlayan bir araç olduğunu söyleyebilirim. Bir canlı performans makinesi olarak harika. 

İcat ettiğin Beardytron 5000 mkIV sayesinde bir saat içinde albüm kaydettiğin dedikodusu doğru mu? 

Bugüne kadar doğaçlama bir albüm yarattığım yüzlerce performans gerçekleştirdim. Şu anda doğaçlama olmayan, gerçek zamanlı kaydedilmeyen bir albüm üzerine çalışıyorum; birçok insanın yaptığı gibi. Müzik üzerinde çalışmayı seviyorum, gerçek zamanlı kayıt yapmak eğlenceli ama tek yol bu değil. 

Loop ve layerları spontane kullanış hızın gerçekten inanılmaz. Teknolojiye bu kadar hakim olmak için ne kadar çalışman gerekti?

Hala öğreniyorum. Teknoloji ve müzik bugünlerde birlikte ilerliyor. Prodüktör olmak için deli bir mucit olmak gerekiyor. Herkesin kendi sistemi var ve şu günlerde müzik yapmanın birçok yolu bulunuyor; fikirlerinizi dünyayla paylaşmak için yaratıcı bir yol bulabilirsiniz.

Sahne showların sırasında  bugüne kadar başına gelmiş  en komik şey ne oldu?

Şovlarımı gerçekleştirirken o  sırada oluşturduğum şarkılara isim önerilerinde bulunmaları için insanlara kağıtlar dağıtıyorum. Bu kağıtlardan birine bir izleyici “Galiba babam burda ve ördek kostümü giymiş…” yazmıştı.

Canlı performansların  sırasında bir çok sanatçının parçalarını kullanıyorsun. Beardyman müziğinde en çok hangi isimlerden ilham aldı?

Artık cover yapmıyorum diyebilirim; ya da çok nadiren yapıyorum. İlham aldığım birçok isim var fakat bugünlerde özellikle dinlediğim isimler Hiatus Kaiyote, Jacob Collier, Scott Walker, Billy Cobham, Primitive Man, Lynyrd Skynyrd, Vulfpeck, Knower, Matt Maltese, Aydin Essen, Converge, Jesse Rutherford, Will Joseph Cook, Fats Waller, Joyner Lucas.

Glastonbury, Coachella ve Sonar gibi dünyanın en önemli festivallerinde sahneye çıktın. Hangi festival seni daha çok heyecanlandırdı? 

Her performans yeni bir heyecan, çünkü materyal hep değişiyor.Aslında en çok küçük çaplı, samimi performansları seviyorum; büyük etkinliklerde çalmak da korkunç olduğu kadar da heyecan verici diyebilirim. 

İSTANBUL DANS EDECEK!

Müziğinde aynı zamanda Techno ve Trans ritimlerini kullanarak yüzlerce insanın dans etmesini sağlıyorsun. Dünyada elektronik müziğin bir başkenti olsaydı sence neresi olurdu?

Berlondomiamicago.

Uzun bir aradan sonra İstanbul’da olmak nasıl hisettiriyor?

Biraz korktucu geliyor; endişeliyim çünkü kıyamet geliyor. Kıyamet benim, eğlenceyi patlatmaya geliyorum!

İstanbul’daki dinleyicilerine söylemek istediğin bir şey var mı?

Evet! Barışla geliyorum. Sizi dans ettirmeye çalışacağım. Dans ettirileceksiniz. Haydi bunu yapalım! 

 

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar