• $32,3759
  • 35,1699
  • 2323.95
  • 9079.97
1 Ekim 2016 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

Balıkesir’in güzeli Höşmerim tatlısı

Balıkesir’in güzeli  Höşmerim tatlısı

BEYZA AY FİDANCI
tadindaturkiye@gmail.com

Türkiye’nin en çok adasını bünyesinde barındıran gerçek bir turizm cenneti. Denizi, kumu, güneşi, termal kaynakları, yemyeşil zeytinlikleri, Kazdağı’nın efsanevi güzellikleri ve bol oksijeniyle Türkiye’nin en çok sağlık vaat eden kenti Balıkesir. Nice uygarlığa ev sahipliği yapmış. Binlerce yıldır şifa dağıtan termal kaynaklarıyla ülkede turizmin ilk başladığı yerlerden. Havası tertemiz, ağaçları mis gibi kokar, mesire alanlarıyla, taze çiçek kolonyası meşhurdur. yrıca Balıkesir’in bir başka özelliği de Türkiye’yi doyuran il olması. Kırmızı et ve yumurta üretiminde ilk üç il, süt ve süt ürünleri açısından ise ilk iki sırada yer alıyor. Beyaz et üretimindeyse Türkiye ihtiyacının yaklaşık yüze 20’sini karşılıyor. Her türlü sebze ve meyvenin yetişiyor, zeytin ve zeytinyağı üretiminin en yüksek düzeyde. Bereketli topraklara sahip Balıkesir mutfağının da zengin olmaması mümkün değil elbette.  Yörenin düğün yemekleri ünlü. Çünkü her Balıkesirli düğününde en az yedi çeşit yemek yapar. Tatlı olaraksa höşmerim ilk sıradaki yerini korur. Zerde ve Balıkesir kaymaklısı da ünlü ama Tadında Türkiye’nin bu haftaki konuğu höşmerim. Balıkesir ve çevre illerinde en çok yapılan tatlı. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde bu tatlının, Balıkesir’e ilk yerleşen Türkmen göçebelerinde görüldüğü yazar.  Peynir helvası olarak da bilinen höşmerim Farsça hoş (tatlı) ve maram (kaymak) sözcüklerinden türemiştir. Asıl vatanının Havran olduğu bilinir. Havranlı höşmerim ustalarına göre koyun peynirinden yapılanın daha lezzetlidir. Höşmerim tatlısının asıl renginin altın sarısına yakın bir renktir. Maalesef birçok bölgede aslı gibi yapılamadığı için renklendirici boya kullanılıyor. O da gerçek tadını bozuyor. 

Malzemeler:
l 1su bardağı çiğ süt
l 1 su bardağı irmik
l 1 su bardağı su
l 1,5 su bardağı şeker
l 1 kase dil peyniri (rendelenmiş) 
l Kabuksuz badem, tercihe göre Hindistan cevizi
Hazırlanışı:
Bir tencereye yağı koyalım, üzerine irmiği ekleyelim kavurmaya başlayalım. İrmikler kıvama gelene kadar (altın sarısı renk almalı) kavuralım. Başka bir tencerede şerbetini hazırlayalım, tencereye suyu, şekeri ve sütü koyalım karıştırarak kaynatalım. Hazırladığımız şerbeti, kavurduğumuz irmiğin üzerine dökelim  suyunu çekene kadar pişirelim. Suyunu çektikten sonra rende peyniri ilave edelim, peynir eriyip tatlı kıvama gelince ocaktan alalım.Tatlıyı servis tabağına alalım üzerini kaşık yardımıyla düzleştirelim.Kabuksuz bademlerle süsleyelim, sıcak servise sunalım. Afiyet olsun.

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür