• $32,3878
  • 35,05
  • 2324.92
  • 9079.97
8 Nisan 2017 Cumartesi 01:00 | Son Güncelleme:

'Aşkın Bahardı'yı bir de Pink Martini’den dinleyin

'Aşkın Bahardı'yı bir de Pink Martini’den dinleyin

ARZU AKYOL

arzu.akyol@aksam.com.tr

Türkiye’de en sevilen gruplardan biri olan Pink Martini, Türkçe bir şarkıya da yer verdikleri yeni albümleri “Je Dıs Oui”nin Avrupa Turnesi kapsamında 15 Nisan’da İstanbul’da hayranlarıyla buluşacak. Konser öncesinde sorularımızı yanıtlayan grubun kurucusu Thomas Lauderdale, “Müziğimiz evrensel. Farklılıklara saygı duymayı, hoşgörülü olmayı ve beraber mutlu yaşamayı öğrenmek gerektiğini anlatıyor” diyor. 

Her dilden her tarzdan söylüyorlar. Müziğin evrenselliğine inanıyorlar. Her albümleriyle altın ve platin plak kazanıyorlar. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük bir hayran kitlesine sahipler. Oregon'da 1994 yılında piyanist Thomas M. Lauderdale tarafından kurulan ve kendilerini “Dünyanın değişik köşelerinden melodileri ve ritimleri bir araya getirip, modern bir formda sunan müzik arkeologları” şeklinde tarif eden Pink Martini, yepyeni albümleri “Je Dıs Oui”nin Avrupa Turnesi kapsamında 15 Nisan’da bir kez daha Türkiye’ye geliyor. Üstelik grubun güzel bir de sürprizi var. 8 dilde 15 şarkı içeren yeni albümleri “Je Dis Qui”de Türk hayranları için “Aşkım Bahardı” şarkısını seslendirmiş grup. Zengin bir  repertuvar ve Storm Large’ın sıcak vokaliyle bir müzik şölenine dönüşecek konser öncesinde grubun kurucusu Thomas M. Lauderdale sorularımızı yanıtladı. 

Her dilden her tarzdan söylüyorsunuz. Pek çok kişi sizin müziğinizi “rengârenk” olarak tanımlıyor. Siz müziğinizi nasıl tarif ediyorsunuz?

“Rengârenk” güzel bir tanım. Çünkü olabildiğince fazla insana dokunmayı, çeşitli, zengin ve sevdiğimiz repertuvarları oluşturmayı seviyoruz. Bunu yaparken yeni şarkılar da keşfediyoruz.  Müziğimizi bir kalıba sokmuyoruz. Klasik caz, 
pop… Bütün bu türleri, bir arada, büyük bir orkestra eşliğinde, hissettiğimiz şekilde düzenlemek bize müzik yaparken özgürlük alanı tanıyor. İllaki bir tanım yapmak gerekirse “evrensel” olduğunu söyleyebilirim. 

Oldukça kalabalık bir grupsunuz. Bu iyi bir şey mi? Zorlukları neler?

Hepimizin belli müzikal bir geçmişi var. Profesyonel anlamda aynı dili konuşmak hele ki müzik yapıyorsanız çok önemli. Kişisel olarak da yıllardır birbirini tanıyan bir ekibiz. Kimi zaman ailelerimizden çok birbirimizi görüyoruz. Bu yüzden hem sahne üstünde hem de arkasında birbirini tamamlayan, sorunların üzerinde durmayan ve yaptığımız işten keyif alan bir grubuz. 

Sizinle çalışmak için bir sanatçıda ne olmalı? Sadece yetenek yeter mi?

Yetenek müziğin ilk şartı ama sonrasında gerekli olan disiplin, çok çalışmak ve yaptığın işten haz almak… Yetenek bütün bu duygularla birleştiğinde ortaya güzel işler çıkıyor. 

Başarınızın sırrı ne?

Aslında yola çıktığımızda sadece içimizden gelen müziği yapmak istemiştik ama yaptığımız müzikle bir tarz yaratmış olduk. Özgürce müzik yapmak, araştırmak, sevdiği müziğin peşinden gitmek hevesinizi her zaman diri tutuyor ve bu ortaya çıkan işlere yansıyor. Başarının bir sırrı varsa sanırım işimizi ilk günden bu yana tutkuyla yapmak. 

Yola çıkarken bu kadarını hayal etmiş miydiniz?

Aslında bu kadar büyük hedeflerimiz yoktu. Güzel bir orkestrayla, mutlu olacağımız müziğin peşinden gitmeyi düşünmüştük. Ama yıllar içerisinde dinleyicilerimizin desteğiyle başladığımız noktadan çok daha başka bir yere geldiğimizi gördük. 

EN MUTLU ALBÜMÜMÜZ

Son albümünüzde 8 dilde şarkı var… Bu albümün kariyerinizde nasıl bir yeri olacak?

Sahnede her zaman farklı dillerde söylüyorduk. Aslında “Souvenir” filmi için yaptığımız Fransızca şarkılar albümün başlangıcı oldu. Bu albüm kariyerimizde yaptığımız en mutlu albüm oldu. Gezdiğimiz yerlerin, hayatımızda olan insanların hepsinin bir katkısı oldu. Repertuvar oluştururken seçtiğimiz şarkılarla 8 dilde 15 şarkı ortaya çıktı. Pink Martini müziğinin çeşitliliğini yansıtan en önemli albüm… 

Bir de Türkçe şarkıya yer verdiniz albüde. Nasıl seçtiniz bu şarkıyı? 

Şarkı sahnede söylediğimiz bir şarkıydı. Yıllardır Pasion Turca’dan Sinan Ufuk Nergis’in sayesinde birçok şarkı dinleme ve Türk sanatçıyı tanıma fırsatımız oldu. Biz de Youtube’dan birçok şarkıyı araştırıyoruz. Daha önce Storm Belkıs Özener’le sahnede şarkıyı birlikte seslendirmişti. Farklı dillerde repertuvarı olan bir albüm yapmaya karar verdiğimizde Türkçe olarak “Aşkın Bahardı”ya yer vermek istedik. 

Müziğinizin bir mesajı var mı? Sizin müziğiniz insanlığa ne diyor?

Sahne üzerindeyken insanların günlük streslerinden arındıklarını görmek çok güzel bir duygu… Pink Martini’nin mutlu, pozitif bir soundu var. Müziğimizle yapmak istediğimiz en önemli şey İnsanlara her zaman umudu ve devam edecek gücü vermek. Pink Martini farklılıklara saygı duymak hoşgörülü olmak ve beraber mutlu yaşamayı öğrenmek gerektiğini anlatıyor.

TÜRKİYE’DE KENDİMİZİ EVİMİZDE HİSSEDİYORUZ

Türkiye’de çok sevildiğinizi biliyorsunuzdur herhalde. Türkiye’ye gelmek Türk seyircisiyle buluşmak sizin için nasıl bir duygu peki?

Türk misafirperverliğini ve dinleyicilerin sıcak ilgisini tekrar hissedecek olmak bizi çok heyecanlandırıyor. Türkiye kendimizi evimizde hissettiğimiz ülkelerden biri.

Türkiye’ye geldiğinizde yapmadan dönmediğiniz ne var?

Konser sonrası Türk mutfağının özlediğimiz yemeklerini tattığımız hep birlikte yemek yediğimiz anlar, sabırsızlıkla 
beklediğimiz anlar. 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!