02 Temmuz 2005 Cumartesi       




 

Deniz Gökçe


 
deniz.gokce@aksam.com.tr
deniz-gokce@superonline.com

2005 yavaş başladı!

   
 
2005 yılının ilk çeyreği reel büyüme sayıları dün açıklandı. Hükümetin 2005 yılının bütünü için yüzde beş civarında bir reel büyüme tahmini verdiğini IMF anlaşması ve AB Katılma Raporu içeriğinden biliyoruz. Reel büyüme rakamları bir evvelki yılın aynı dönemi ile, bu yılın döneminin karşılaştırılması sonucu elde edilen büyüme sayılarını içeriyor.

Bu yılın ilk çeyreği için genel beklentiler, yüzde 6 etrafında dalgalanan tahminler içeriyordu. İlk çeyrek reel büyüme sayıları tahminlerden biraz düşük geldi. Esas kriter olarak alınması gereken GSYİH reel büyüme rakamı yüzde 4.8 olarak gerçekleşti. GSMH reel büyümesi ise yüzde 5.3. Bu nedenle bizim 'yılın bütününde reel büyüme hükümetin açıkladığı yüzde 5 yerine yüzde 6.5 kadar olur' şeklindeki 2005 reel büyüme tahminimizi, biraz düşürerek yüzde 5.5-6 aralığına angaje olmamız gerekiyor. Yani, gene de, reel büyüme hükümetin düşündüğünden fazla olacak gibi gözüküyor.

Detaylara üretim yönünden çok kısa özetleyerek bakarsak, Yapı Kredi Bankası Ekonomik Araştırma birimi tarafından hazırlanan tablodan faydalanarak şöyle diyebiliriz. Ülkemizde iç talebin canlanması yavaş yavaş gelişiyor, dış talep ise oldukça canlı olan taraf. Dış talep, sanayi sektörünü canlı tutuyor, ama ülke içi talep zaafiyeti nedeni ile hizmetlerde durgunluk ve yavaş gelişme gözlemleniyor. Tarım mevsimlik nedenlerle durgun, inşaat ise zıplayarak, canlanan ve iyimserlik veren hizmet sektörü olmuş.

Detaylara harcamalar yönünden bakıldığında ise yarı dayanıklı mal talebinde görülne artışın etkisi ile özel tüketim harcamaları toplam büyümeye nerede ise yarı yarıya katkı yapmış. Kamu sektörü ekonomideki genel düşük iç talep ortamında, hem tüketim harcamalarını hem de yatırım harcamalarını artırmış. Özel yatırım harcamalarının artış hızı yavaşlamakla beraber, gene de büyümeye önemli katkı yapmış bulunuyor. Tabii ihracat, büyümeye en önemli katkıyı yapan taraf!

Özetle, ülke ihracatla ve kısmen de yatırımla ayakta duruyor! Kamu sektörü ise 2005 yılında daha aktif.


 

 

Diğer YAZARLAR

 



 
 

 

Bu site AKŞAM INTERNET SERVİSİ tarafından hazırlanmıştır.
| Web Editörü | Her Hakkı Saklıdır. ® Site içeriği izinsiz kopyalanamaz.
Bu site en iyi 1024x768 çözünürlüğünde IE5.0 ve üzeri tarayıcılarda görüntülenebilir