10 Mayıs 2005 Salı       




 

Vakıf güvencesi verdi

   
 
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Günü dolayısıyla Ankara'daki AB büyükelçilerine Hilton Oteli'nde yemek verdi. Büyükelçilere seslenen Gül, Türkiye'nin uyum protokolünü imzalayacağını net bir şekilde açıkladığını hatırlatarak, AB yetkililerine sitemde bulundu. Konunun Türkiye hiçbir adım atmamış gibi tekrar tekrar gündeme getirilmemesini isteyen Abdullah Gül, 'Reform sürecine sonuna kadar bağlıyız' dedi. Vakıflar Yasası'nın kısa süre sonra Meclis'e sevk edileceğini bildiren Abdullah Gül, yeni düzenlemeyle gayrimüslim vakıflar dahil tüm vakıflar arasındaki her türlü ayrımcılığa son vereceğini anlattı.

AB Dönem Başkanı Lüksemburg adına Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Sjöerd F. H. Gosses de, 'AB sizin üye olmak istediğiniz bir kulüp, düşman değil. Aşırı milliyetçi söylemlerin Türkiye'nin AB üyeliğine bir faydası yok' dedi. AB'nin Türkiye'yi bölmek istediği yönündeki eleştrilere de değinen Gosses, 'Biz Kürtlere kültürel bazı hakların verilmesini isteyerek bölücülük yaptığımızı kabul etmiyoruz. Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin parçasıdır' diye konuştu. Gosses'e yanıt veren Gül de, AB'nin aşırı milliyetçileri tahrik edecek açıklamalardan kaçınmasını istedi. Gül, 'Bize ne kadar sorumluluk düşüyorsa, size de düşüyor' dedi. Şenay YILDIZ

Referandum süreci etkilememeli

Dışişleri Bakanı Gül, Avrupa Birliği Anayasası referandumlarında 'hayır' çıkma ihtimalinin Türkiye'nin üyelik sürecini etkilememesi gerektiğini söyledi. Oylamaların Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilişkilendirilmesini eleştiren Gül, bu konuda yapılan açıklamaları talihsiz ve kabul edilemez olarak nitelendirdi. Abdullah Gül, konuşmasının son bölümünde üyelik müzakerelerinin zamanında başlayabilmesi için AB tarafının müzakere çerçeve belgesini haziran ayında sonuçlandırılmasının taşıdığı önemi vurguladı.


 
 

Diğer POLİTİKA haberleri

 

 
 

 

Bu site AKŞAM INTERNET SERVİSİ tarafından hazırlanmıştır.
| Web Editörü | Her Hakkı Saklıdır. ® Site içeriği izinsiz kopyalanamaz.
Bu site en iyi 1024x768 çözünürlüğünde IE5.0 ve üzeri tarayıcılarda görüntülenebilir