 |
|
|
|
Jeunet'nin yeni başyapıtı
|
|
|
Savaşa gitmeden önce, eli sevgilisinin göğsünde kalmış ve bu yüzden bombalar düşerken elinde her daim bir kalp çarpıntısıyla ürkek gezinen askerin öyküsü
Yeryüzünün gördüğü en acımasız savaşın öyküsü...No Man's Land denen tarafsız bölgede savaşın kendi kurallarınca cezalandırılan beş askerin öyküsü. Üç yaşından beri yürümekte zorlanan güzeller güzeli bir genç kızın öldüğü söylenen nişanlısını arayışının öyküsü. Savaşa gitmeden önce, eli sevgilisinin göğsünde kalmış ve bu yüzden bombalar düşerken elinde her daim bir kalp çarpıntısıyla ürkek gezinen bir askerin öyküsü. Sebastian Japrisot'nun 1991 yılında Grand Prix Interallie alan trajik romanı ne de çok malzeme veriyor Jean Pierre Jeunet'nin eline. Belki de Delicatess ve Alien-4 ile yakaladığı kitleyi üçe katlayan Amelie ile neredeyse sinemaya nadir uğrayanların da hayranlığını kazanmıştı Fransız yönetmen. Şimdi, aynı başrol oyuncusu Audrey Tautou ile yakınlardaki bir şiirsellik denizinde ama kesinlikle daha acı sularda kulaç atıyor. Un Long Dimanche de Fiançailles/Kayıp Nişanlı yeni bir Amelie filmi değil ama zaman zaman yakın tarz da seyrediyor ve aslına bakarsak gerek yapım gerek içerik açısından ondan daha büyük bir film.
Bir yanda Steven Spielberg'in Er Ryan'ı Kurtarmak filmini, öte yanda Alfred Hitchcock filmlerini düşünün. Savaş ve gizemin kol kola gittiği bir atmosfer. Çocukluk aşkıyla bir denizfenerinin tepesinde zaman geçiren bir kız. Hatta zaman zaman orasıyla ilgili gördüğü kabuslarla Vertigo'ya selam duruşları. Spielberg, Hitchcock ve giderek Truffaut, ruhuna girmiş sanki Jeunet'nin. Ancak şunun altını çizelim, bunlara yapılan gizli ya da açık göndermelerin hiçbiri ruhsuz öykünmeler değil. Jeunet'nin sanatçı kimliğinden çıkmış özgün parçalar. Her zamanki gibi cinselliğe de dalmaktan kaçınmayan, Tcheky Karyo ve Jodie Foster'a da yan rollerde yer veren Kayıp Nişanlı sezonun en iyi filmlerinden biri.
Kayıp nişanlı * * *
Yönetmen: Jean Pierre Jeunet
Oyuncular: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Dominique Pinnon, Tcheky Karyo, Jodie Foster
Senaryo: Guillaume Laurant, Jean Pierre Jeunet, Sebastian Japrisot
Görüntü yönetmeni: Bruno Delbonnel
Müzik: Angelo Badalementi
2004 Fransa, 116 dakika
KAVGASI BİR ULUSU ÇÖKERTTİ
Hitler ve Nazi Almanya'sının son günleri... Bir diktatör düşünün ki, merhametin ve insanlığın sadece din kitaplarına sıkışmış bir saçmalık olduğuna inanıyor. Bir diktatör düşünün ki askerine vereceği son madalya küçücük bir tüpün içinde zehirdir. Acıma duygusunu yitirmiş maymuna dönmüş bir orduyla dünyayı cehenneme çevirmek isterken kendi halkını zehirlemiş faşizmin dehşeyli uygulayıcı Adolf Hitler pek çok filme konu oldu şüphesiz. İşte Downfall/Çöküş de yoğunluğu Nazilerin hazin sonuna odaklamış ve çöküşü adım adım izlemiş.
Türün sayısız örneğinde de görüldüğü gibi tüm Nazi subaylarını kötü göstermek yerine, onların bu görkemli çöküş anındaki duygularını, bağlılıklarını, farklılıklarını gözler önüne sermiş. Son dönemde Führer'in neredeyse akıl sağlığını yitirmişçesine verdiği emirlerle yaşadıkları rüyadan ya da yaşattıkları kabustan uyananların sayısı görülüyor ki hiç de az değil!
Televizyondan gelme Alman yönetmen Oliver Hirschbiegel, 2001 yılında çektiği Das Experiment/Deney ile sinemaseverlerin ilgisini çekmişti. Tarz olarak çok farklı bir alanda yaptığı Çöküş, tek bir meseleye takılıp kalmayan, anti-faşist duruşunu şovenizme dönüştürmeyen, son derece dengeli bir film. Kurduğu olağanüstü atmosferle, yer yer belgesel çizgisine gidip geri dönen anlatımıyla tarihsel bir ayıbı tüm yönleriyle önümüze sunuyor. Hele başrol oyuncusu usta aktör Bruno Ganz'ın çizdiği Hitler kompozisyonu yapılanların en başarılısı ve uzun yıllar akıldan çıkmayacak.
Belki bu konuda çok fazla film izlediğinizi düşünebilir, artık yeter diyebilirsiniz. Çöküş, daha öğrenecek çok şeyimiz olduğunu kanıtlıyor.
Çöküş * * *
Yönetmen: Oliver Hirschbiegel
Oyuncular: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch,
Senaryo: Bernd Eichinger
Görüntü yönetmeni: Rainer Klausmann
Müzik: Stephan Zacharias
2004 Almanya/İtalya, 150 dakika
AŞK VE KAN
Masalımız 859 yılındaki Çin'e dayanıyor. Günbegün çürüyen Tang Hanedanı'na karşı asi birlikler saldırılar düzenlemektedir. Bu örgütlerin en işini biliri House of Flying Daggers'dır. Liderleri yeni öldürülmüş olsa bile ayakta kalmayı başarmış bu örgüte karşı imparatorluk güçleri amansız bir savaşa girişmiştir. Bu noktada iki imparator askeri örgütün yeni liderini bulup yakalamakla görevlendirilir. İki asker eski liderin kızı olduğunu düşündükleri kör bir kızın izini sürer. Ancak karşılaştıkları gerçekler herkes için şaşırtıcı bir hal almaya başlar. Yimou Zhang, şaşırtıcı bir yönetmen. Dövüş sanatlarını böylesi eşsiz bir aşk hikayesine katık ederek anlatmak her babayiğidin harcı değil.
Parlayan hançerler * * *
Yönetmen: Yimou Zhang
Oyuncular: Takeshi Kaneshiro, Andy Lou, Ziyi Zhang
Senaryo: Feng Li, Bin Wang, Yimou Zhang
Görüntü yönetmeni: Xiaoding Zhao
Müzik: Shigeru Umebayashi
2004 Çin/Hong Kong, 111 dakika
ÇOCUKLARA VE HEP ÇOCUK KALANLARA
Rodney Dibibakır bir küçük şehir robotudur... Hayatı boyunca idolü olan muhteşem mucit Koca Kaynak ile tanışmayı hayal etmiştir. Rodney'nin yaradılıştan sahip olduğu icat etme ve farklılıklar yaratma yeteneği 18 yaşına girdiği gün onu Robot şehrine doğru yola çıkmaya zorlar. Tek hayali Koca Kaynak ile birlikte çalışıp yepyeni ve robotların hayatlarını kolaylaştıracak icatlar yapmaktır.
Ice Age ile gönülleri fetheden yönetmen Chris Wedge, Robots/Robotlar ile sinemaseverleri görsel bir şölene ve robotların dünyasına davet etmiş.
Robotlar
Yönetmen: Chris Wedge, Carlos Saldanha
Senaryo: Lowell Ganz, Babaloo Mandel
2005 ABD
|
|
|
|
|
|
 |