16 Ocak 2005 Pazar       




 

Vekaleten kurban kesme rahatlığı

   
 
Kurban Bayramı, öncesi kurbanlık alma ve kesme telaşıyla geçer. Bu telaşı yaşamak istemeyenler yıllardır şöyle bir hizmet olsa da uğraşmasak derler. Hayır kurumları ve bazı marketler, böyle düşünenler için verdiği 'vekaleten kurban' kesimi hizmetine bu yıl da devam edecek. Pratik, ekonomik, İslami koşullara uygun ve hijyenik şekilde kurban kesmek isteyenler, internet ya da telefon aracılığıyla kesim yerine gitmeden bu yükümlülüklerini yerine getirebiliyor. İnternetten veya telefonla verilecek vekaletle bağışta bulunmak da mümkün. Bazı büyük marketler de, kurbanı kesip temiz-ledikten sonra siparişi veren müşterisinin evine teslim etme hizmeti sunuyor. Taksit imkanı da sunan büyük marketlerde kurbanlıkların fiyatları ise 185 ile 310 YTL arasında değişiyor.

DARÜLACEZE BİR TELEFON UZAKLIĞINDA

Telefonda vekalet verilerek kurban kesiminin yapılabildiği merkezlerden biri Darülaceze. Kuruma, bağışta bulunmak isteyen vatandaşlar, kurbanını, bayram öncesinde veya bayram süresince Darülaceze'de bulunacak olan kurbanlıklardan seçebiliyor.

Bayram günü kurban kesimi sırasındaki yığılmaları önlemek için kurum tarafından 'kesim saati' uygulaması yapılacak. Kesim yaptırmak isteyen vatandaşlar, önceden kurumu arayarak kesim gününü ve saatini öğrenebilecek. Vatandaşlar bu saatlerde kurbanının kesimini, bizzat kendisi kuruma gelerek yaptırabilecek. Kesim sırasında kurumda bulunmak istemeyen vatandaşlara ise kurum tarafından 'telefondan vekalet vererek' kurban kesimini yaptırabilme olanağı sunulacak. Kurumdan kurban almak isteyenlerin 275 YTL'yi Ziraat Bankası Şişli Şubesi 33376764-5003 numaralı hesaba yatırması gerekiyor.

MEHMETÇİK VAKFI BAĞIŞ KABUL EDİYOR

TSK Mehmetçik Vakfı'nda vekalet yoluyla kurban kestirmenin bedeli ise 190 YTL. Bu bedel www.mehmetcik.org.tr adresinden ödenebildiği gibi 19 Ocak saat 17.00'ye kadar aşağıdaki hesap numaralarına da ödeme yaparak bağışta bulunmak mümkün.

Ziraat Bankası Tandoğan Şubesi 999 999

İş Bankası Balgat Şubesi 600 000

Vakıfbank Meşrutiyet Şubesi 40 000

Oyak Bank Çankaya Şubesi 6660777-MT-1

THK'da kredi kartlı ödeme

Kurbanlarını Türk Hava Kurumu'nda kestirmek isteyenlerin ise 185 YTL,

100 Euro ya da 130 dolar ödemesi gerekiyor. Vekaleten kurban kestirmek isteyenler, kurban bedelinin bedeli 'www.thk.org.tr' adresinden kredi kartı ile ödeyebilecek.

Ayrıca 19 Ocak saat 12.30'a kadar aşağıdaki aşağıdaki hesap numaralarına kurban bedeli yatırılmaları gerekiyor.

Garanti Bank. Ulus Şubesi 6222222

Ziraat Bankası Heykel Şubesi 3491262-5001

Finansbank Siteler Şubesi 19-10621

Vakıflar Bankası Ankara Şubesi 00158000024630823

KANGURUM'A TIKLAMAK YETİYOR

Migros'un 2001 yılında başlattığı internette Kangurum'dan kurbanlık siparişi bu yıl Kangurum ve İstanbul, Ankara ve İzmir'deki Migros'lardan gerçekleşecek. 45-47 kilogram ağırlığında olan bir yaşını tamamlamış erkek koçların fiyatı 310 YTL. Ayrıca 4 taksit imkanı da sunacak. İnternette www.kangurum.com adresine giren tüketiciler, sipariş verecek, kurbanlık siparişinin kimin vekaleti ile yapıldığını belirtecekler. Kurbanlıklar 7 parça halinde paketlenerek sipariş verenin tercihine göre ister bağışta bulunan kurumlara ya da kendilerine teslim edilecek.

Alo Gima ile sipariş

Ekonomik ve hijyenik şartlarda sağlıklı kurbanlıklar alma ayrıcalığı sunan Gima, kurban etlerini özel ambalaj içerisinde mağazalarından doğrudan müşterilerine veya adreslerine teslim edecek. Kesimden sonraki karkas ağırlığı 20 - 22 kilogram arasında olan kurbanlıklar, 295 YTL'den satışa sunulacak. Kurban talepleri 19 Ocak tarihine kadar alınacak ve kredi kartıyla veya nakit olarak ödeme yapılabilecek. Gima müşterileri 4-6 taksitte ödeme yapabilecek. Kurbanlıklar mağazalarda sergilenmeyip, kesimleri, anlaşmalı kuruluşların modern ve hijyenik tesislerinde, dini kurallara uygun olarak yapılacak.

Kesim sırasında din görevlisi, veteriner hekim ve noter hazır bulunacak. Sipariş sahipleri, Gima mağazalarındaki görevlilere, 'Alo Gima' yetkilisine ve sen-al markette ise sipariş esnasında vekalet verebilecekler. Kesimler Kurban Bayramı'nın birinci günü gerçekleştirilecek.

Kurban etleri, Bayram'ın ikinci ve üçüncü günleri, 7 parçaya ayrılmış şekilde ve özel bir koli ile paketlenmiş olarak müşterilere teslim edilecek. Gima'nın, kurban kesim ve satış hizmeti 27 merkezdeki Gima ve Endi mağazaları aracılığıyla gerçekleştirilecek. Kurbanların derileri ise Türk Hava Kurumu'na bağışlanacak.

Tansaş'tan 6 ay taksit

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlık satışı gerçekleştiren Tansaş, müşterilerine 3-6 taksitli olanağı sunuyor. İzmir, İstanbul ve Ankara'da Tansaş Entegre Et Tesisi ile 8 farklı Tansaş mağazasında kurban kesimi gerçekleştirilecek. Kesim, İzmir'de Buca, Gaziemir, Çiğli, Manavkuyu, Stadyum Bornova, İnciraltı Balçova ve Güzelyalı mağazaları ile İstanbul'da Eyüp mağazası ve Ankara'da Çayyolu mağazasında yapılacak

Carrefour'da KİLOYA GÖRE FİYAT

Ücretsiz kesim ve rezervasyonun yapıldığı CarrefourSA Hipermarketleri'nde kurbanlıklar, veteriner hekimlerince sağlık kontrolünden geçirildikten sonra, kesim işlemi modern ve hijyenik kesimhanelerde yapılacak. Müşteri seçtiği kurbanlığı kendi gözetiminde tarttırarak, kilo üzerinden satın alabilecek.

Müşteri dilerse satın aldığı kurbanlığı hemen alıp götürecek ya da keseceği güne kadar hipermarketlerin bedelsiz özel emanet çadırına bırakabilecek. Altı taksitle ödeme imkanı sunan hipermarkette kurban kesim işlemleri bayramın 4 günü boyunca devam edecek. Fiyatlar ise İstanbul için, büyükbaş hayvanlarda kilosu 6 YTL 20 kuruş, küçükbaş hayvanlarda ise kıvırcık koyunda 7 YTL 65 kuruş, karaman koyunda da 6 YTL 50 kuruş olarak belirlendi.




Trafikte olağanüstü hal

İçişleri Bakanlığı, Kurban Bayramı tatili süresince trafik kazalarının önlenmesi için yoğun tedbir alınmasını istedi. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Jandarma Genel Komutanlığı ve 81 il valiliğine gönderdiği genelge ile her 30 kilometrede bir trafik ekibinin denetleme yapmasını, radar araçlarının da 24 saat esasına göre çalışmasını emretti.

Terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin; takoğrafları, şoförünün alkol durumu, taşımacılık yetki belgeleri, zorunlu mali mesuliyet ve ferdi kaza koltuk sigortaları, şoförlerin sürücü belgeleri ve ticari taşıt kullanma belgeleri, aracın fenni muayene durumu ve araçlarda bulundurulması zorunlu malzeme ve gereçlerin bulunup bulunmadığı titizlikle kontrol edilecek.

Güzergah üzerinde ve terminallerde yapılan trafik kontrollerinde araçlarda teknik yönden bir aksaklığın bulunup bulunmadığı, özellikle de aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığı, dış ışık donanımlarının faal olup olmadığına dikkat edilecek. Far ayarı ve ışık donanımı bozuk araçlar eksiklikleri giderilinceye kadar trafikten men edilecek. (AA)




Köprü ve otoyollar parasız

Bakanlar Kurulu, Kurban Bayramı süresince otoyollar ve köprülerden ücretsiz geçiş ile belediye otobüslerinde ücretsiz taşıma için gerekli düzenlemeleri uygulamaya koydu.

Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre, Kurban Bayramı tatili nedeniyle 19 Ocak 2005 Çarşamba günü saat 24.00'ten başlayarak, 23 Ocak Pazar günü saat 24.00'e kadar otoyollar ve boğaz köprülerinden yararlananlar ücret ödemeyecek.

Seda KILIÇ / İSTANBUL


 
 


 

Bu site AKŞAM INTERNET SERVİSİ tarafından hazırlanmıştır.
| Web Editörü | Her Hakkı Saklıdır. ® Site içeriği izinsiz kopyalanamaz.
Bu site en iyi 1024x768 çözünürlüğünde IE5.0 ve üzeri tarayıcılarda görüntülenebilir