Medya beni öldürecek ! Kamuda, medyada kalite... ATAŞ - Telekom, elma -armut
Tansu Çiller Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerini 'özelleştireceğini' açıklamıştı. Başbakan'ın gafına, kooperatif ortakları, danışmanları, bürokratları gülmüştü. Birlikler özeldi, özelleşemezdi. Onbinlerce, hatta Tariş gibi yüzbinlerce ortaklı kooperatiflerdi. Ama siyasetçi 'köylüyü memurlaştırıp', ürün fiyatı belirleyip, Genel Müdür tayinini de kendisine alınca, Başbakanlar bile, birlikleri 'özelleştirilecek devlet malı' sanıyordu.
Mahfi Eğilmez, eski Hazine Müsteşarı, Maliye Müfettişi, Vaşington ekonomi müşaviri, IMF - Dünya Bankası (DB) nezdinde de görev yapmanın deneyimiyle Radikal'de uyarıyor; IMF ve DB Yasa yazmaya başladı. Çeviri yasaları meclisten geçirtiyorlar. Hukuka, anayasaya aykırılığı nedeniyle, vergi, özelleştirme, yap - işlet - devret ve benzeri düzenlemeler yargıdan dönüyor. IMF ile asıl tartışılacak şey faiz dışı fazlanın bir puan düşürülmesi değil. Şimdiye kadar bize empoze ettikleri, kendi ülkelerinde bile uygulanmayan, evrensel hukuka aykırı düzenleme ve uygulamaların zararlı sonuçlarını nasıl değerlendirdikleri konusudur.
* * *
Yıllardır yazıp söylüyorum bunları. Tütün, Şeker, Petrol, Bankacılık, Özelleştirme, Telekom, Uluslararası Tahkim, Vergi, ve daha nice yasa IMF tarafından hazırlanıp, ya da önerilip, onların isteği doğrultusunda çıkartıldı. Fakat hala ne olup bittiğini anlamak istemeyenler var. Sabah'ta Erdal Şafak üstadımız, ATAŞ Rafinerisi'nin kapanmasını ele alıp diyor ki; 'Özelleştirme karşıtları iyi görsünler. Türk Telekom da (TT) 20 yıl önce satılsaydı 20 milyar dolardı, şimdi para etmiyor. Süratle özelleşmezse ATAŞ gibi kapanacak, işportaya düşecek!'
Bu medya beni öldürecek! ATAŞ'la, TT, kıyaslanır mı? Biri elma, biri armut. Tansu Hanım'ın Birlikleri Özelleştirme rüyası gibi. Kapanan ATAŞ özel, özelleşemez. Shell, BP, Turcas ortaklığı! Yabancı sermayeli. Tüpraş, TT 'KÂR' lı! Özel ATAŞ 'ZARAR' ettiği için kapanıyor! Demek ki, hep kamu kuruluşları batık, özel sektör karlı değil. Özelleşecek diye, yıllardır pek çok kamu kuruluşunun çivi çakmasına bile IMF izin verdirtmiyor. Yargıdan dönen özelleştirmelerin dayandığı, yasaları da IMF - DB hazırlattı. Tercüme yasalar her seferinde yargıya takıldı. Telekom yasası kaçıncı kez değişiyor hatırlamıyorum. Başbakan bile hukuk - adalet arayanlara 'Turnike başını tutmuş, oligarşi' diyorsa, yabancı sermayeli özel şirketle, kamu şirketini karıştıranlara şaşırmamalı.
* * *
KalDer'in, Ankara'da bugün 5'incisi başlayacak olan, Kamu Kalite Sempozyumu'nda da 'Kamu Kaynaklarının Etkili Yönetimi' ele alınacak. Bugün ve yarın, Maliye, Hazine, DPT, Üniversite, Özel sektör, TBMM üyeleri, Belediye başkanları, gazeteciler yerel yönetimlerde, eğitimde, sağlıkta, kaliteli hizmet ve kamu kaynaklarının etkin kullanımını tartışacağız. 2004 Ulusal Kalite Ödülleri (Kamu sektörü) sahiplerini bulacak. Kamuyu, kamu işletmeciliğini sürekli hor - hakir görerek bir yere varılmaz. Dünya petrol devlerinin şirketi ATAŞ kapanıyor. Yapılması gerekenler zamanında yapılmayınca, özel sektör de, yabancı sermayeli şirketler de kapanabiliyor. Kalite sadece kamuda değil, özel sektörde de, kamuyu bilgilendiren, yönlendiren, doğruları - gerçekleri anlatması gereken medyada da gerekli.
|
|
|