Perşembe
03 Haziran 2004 
 

 
 
Şakir Süter
Serdar Turgut
Yalçın Pekşen
Nuray Başaran
Oya Berberoğlu
Zülfikar Doğan
Zeynep Atikkan
Yaşar Erdinç
Ahmet Tan
Ayşe Önal
Burhan Ayeri
İsmail Küçükkaya
Ersan Özer
Bölge
A.Nedim Atilla
Ramazan Güntay
Spor
Ömer Güvenç
Avni Başoğlu
Murat İlter
Ömer Gürsoy

32 yıl sonra TEK HANE

Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, mayıs ayı verilerinin açıklanmasıyla enflasyonun 32 yılda ilk kez tek haneye düştüğünün gözleneceğini söyledi

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, mayıs ayı rakamları açıklandığında (bugün açıklanacak) Tüketici Fiyatları'nda (TÜFE), 32 yıldır enflasyonun ilk kez tek haneye düştüğünün görüleceğini belirterek, 'Biz bunu bir zafer ilanı olarak görmüyoruz. Çünkü mücadele henüz bitmemiştir' dedi. Serdengeçti, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen konferansta, özetle şunları söyledi:

  • 30 yıldır enflasyonla yapılan mücadele bitmedi. Enflasyon hedefine ulaşmakta birinci risk, rehavete kapılmaktır. Ekonomik istikrar için sıkı para ve mali politikalar ile yapısal reformlar aksatılmamalıdır. Fakat enflasyonda atalet azalmıştır.

  • Tüketici kredilerinde son aylarda artış görüldü. Bu kötü bir şey değil. Ancak bu artışı fazla buluyorum. Ciddi bir yükseliş var. Bunu bir risk grubu olarak görüyoruz.

  • Vatandaşlar, ekonomide döviz almak yerine Türk Lirası'na geçiş yapıyor. Bu arzu edilen bir durum. Türk Lirası'na dönüş hala sürüyor. Ekonomi ve siyasi perspektifte güven verici koşulların sürmesi Türk Lirası'na olan talebi artırıyor.

  • Dövizde dalgalı kur rejimi göz önünde olan bir rejimdir. Merkez Bankası eskiden dövizi kontrol etmeye çalışıyordu. Dış politikadaki gelişmeler, ödemeler dengesi şu an kurun seviyesini belirliyor.

    IMF İLE DEVAM

  • Türkiye'de istikrar programı, IMF ve Dünya Bankası ile birlikte uygulanıyor. Bunun nedeni yüksek iç ve dış borç ile güvenilirliğin sağlanması için bir desteğe ihtiyaç duyulduğu içindir. IMF ile sıkı bir şekilde bunu sürdürmemiz gerekiyor.

  • Bu yıl AB'den alınmasa da IMF ile devam etmek zorundayız.

    YENİ LİRA FİYAT ARTIRMAZ

  • Döviz kur rejimi ile döviz kuru politikası ayrı şeyler. Bizim dövizdeki istikrarı sık müdahale ederek sağlama gibi niyetimiz yok.

  • Paradan 6 sıfır atılmasıyla, parasal büyüklükte, enflasyon ya da büyüme üzerinde doğrudan bir etki beklenmiyor. Paradan 6 sıfır atılması operasyonu, günlük yaşamda, kaybettiğimiz bir kolaylığı tekrar bulma çabasından başka bir şey değildir.

  • Euro'ya geçilmeden önce Avrupa'da yıllık enflasyon yüzde 2.5 iken, Euro'nun kullanımıyla bu rakam yüzde 2.2'ye düştü.

    Petrol 21 yılın zirvesinde

    Suudi Arabistan'da yapılan terör eylemleri, ham petrol fiyatlarını 42 doların üzerine taşıdı. Uzmanlar, bugün Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yapılacak OPEC zirvesinde üretimin artırılmasının fiyat düşüşünde etkili olmayabileceği görüşündeler. Suudi Arabistan'da saldırılar sonrasında petrol fiyatlarındaki tırmanış hızlanarak devam ederken, ABD Batı Teksas ham petrolü varil başına 42.25 dolar ile 21 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Suudi Arabistan'la birlikte günlük üretim kapasitesini artırabilecek imkana sahip tek ülke konumundaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), günlük petrol üretimini 400 bin varil artırmayı planladığını açıkladı. Kanada Başbakanı Paul Martin, sanayileşmiş 7 ülke ve Rusya'dan oluşan G-8'in OPEC'e petrol üretim miktarını artırması çağrısında bulunmuştu.


  •  
    YAŞAM
    CUMARTESİ
    AKŞAM-LIK



    Shubuo