Aksam Online
  KVK ile tam isabet  
08 Ekim 2001 Pazartesi
  Güncel
  Politika
  Dünya
  Ekonomi
  Para-Borsa
  Spor
  Yazarlar
  Yaşam
  İnci
  Yıldız Falı
  Sinema
Turkcell
  Bize Ulaşın
  Arama-Arşiv
  Marmara
  Ege
  Akdeniz
  İç Anadolu
  Karadeniz
  Güney Doğu
YAŞAM

Otistik çocuklara ekmek müjdesi

Tedavileri için sadece yurtdışında bulunan 'glutensiz ekmek' yemek zorunda kalan otistik çocukların derdi, Türk doktorun buluşuyla sona erdi. Doç. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Türkiye'de de ilk kez içinde 'gluten' (başaklı ürünlerde bulunan bir protein bileşimi) bulunmayan un yapmayı başardı.

Çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Keskin, 'glutensiz' ekmek ve unlu mamul diyetinin, otistik çocuklar ile celiak (çölyak) hastalarının tedavisinde önemli rol oynadığını söyledi. Gluten denilen maddenin hastalığa neden olduğunu anlatan Doç. Dr. Keskin, 'Gluten aynı zamanda alerjik ve bağımlılık yapan bir protein. Özellikle gen teknolojisi yöntemiyle genetik yapısı değiştirilen buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi başak tohumlarına, ekmeğin daha fazla kabarması için gluten yükleniyor. Genetik yapısıyla oynanmış yiyecekler ülkemizde rahatça satılıyor. Halbuki Avrupa'da bu konuda yasal düzenlemeler bulunuyor' dedi.

Sonunda başardık

Otistik çocukların tedavisinde kullanılan diyette 'glutensiz' undan yapılan yiyeceklerin önemli yer tuttuğunu anlatan Keskin, şöyle dedi:

'Eskiden parası olanlar, yurtdışından yüksek maliyetlerle, glutensiz undan yapılmış ürünler getirtiyordu. Türkiye'deki tarımsal ürünlerden glutensiz un elde etmeyi başardık. Şimdi en kısa sürede unun üretimine geçilmesini istiyoruz.'



2 / 10








Gerçekler dile geldi




Sn. Bakan Recep Önal size sorularımız var!..



Güncel -  Politika -  Dünya -  Ekonomi -  Para-borsa -  Spor -  At yarışı -  Futbol_1.lig -  Yazarlar -  Yaşam -  İnci -  Sinema -  Marmara -  Ege -  Akdeniz -  İç Anadolu -  Karadeniz -  Guney Doğu -  Wap -  Yazı dizisi -  Yıldız Falı -  E-mail -  Arama Arşiv -  Künye -  Reklam

© 1997-2001 Aslı Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.