Yunan ayıbı
Terörist ve mülteci muamelesi yapılan Türk yolcu gemisi Yunanistan'ın Pire Limanı'nda 11 saat bekletildi
Türkiye ve Yunanistan'da yaşanan deprem felaketlerinin ardından ülkeler arasında başlayan yeni dönemde, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'nin iki yıldır sürdürdüğü 'Ege Denizi Dostluk ve Barış Gezileri'nin sonuncusu, Yunanistan'ın ayıbına sahne oldu.
'TDİ Karadeniz' adlı gemisi 105 yolcusuyla 15 Eylül'de İstanbul'dan hareket ettikten sonra Rodos ve Santorini adalarına uğrayarak, 19 Eylül'de Pire Limanı'na demirledi. Önce geminin evraklarının eksik olduğu gerekçesiyle yolcuların aşağı inmesine izin vermeyen liman yetkilileri, eksiklik olmadığı ortaya çıkınca bu kez yolcuların pasaportlarını istedi.
Gemiyi kuşattılar
Gemi kaptanı ve diğer görevlilerin, iki yıldır devam eden seferlerde pasaport ve vize istenmediğini hatırlatmasına rağmen ikna olmayan Yunan polisi, gemiyi kuşatarak yolcuların karaya çıkmasına izin vermedi. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girmesine rağmen ikna olmayan Yunanlı yetkililerin tavrı üzerine gemi 11 saat limanda bekledikten sonra geri dönme kararı aldı.
TDİ Genel Müdürü Erkan Arıkan, mayıs ayından bu yana 5 kez Pire'ye gidildiğini ve böyle bir tavırla karşılaşılmadığını belirterek, yolcuların her türlü zararını karşılayacaklarını bildirdi. Arıkan, Yunanistan'ın tutumuna rağmen gelecek yıl için planladıkları 7 ayrı gezi programının gerçekleştirileceğini vurgulayarak, 'Ege Denizi'ndeki dostluk gezilerini sürdüreceğiz. Bu olayın münferit olmasını diliyorum. Çünkü halklarımız dostluk ve barışın devam etmesini istiyor. Yunanlılar'ın özürlerini bekliyoruz' dedi.
Kaptan Atilla Günsür yönetimindeki gemi, programda bulunmasına rağmen aynı muamelenin yapılacağı bildirilen diğer bir Yunan adası olan Mykanos'a uğramadan Türkiye'ye hareket etti. Yolcuları arasında gazeteci-yazar Duygu Asena'nın da bulunduğu 'Karadeniz' gemisinin bugün 12.30'da İstanbul'a gelmesi bekleniyor.
Abdullah COŞKUN
|