Vatandaş sahaya insin
Yolsuzlukların kamu yönetimine olan güveni sarstığını belirten Mustafa Koç, güvenin yeniden sağlanması için vatandaşın sahaya inmesi gerektiğini söyledi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan'ın ardından söz alan TÜSİAD Parlamento İşleri Komisyonu Başkanı Mustafa Koç, kendini güçsüz, dışlanmış hisseden bireye, kararlara katılma ve hesap sorma fırsatının sağlanmasını istedi. Koç, bunun demokrasiye olan güveni artıracağını söyledi.
Zaman zaman temsilci çıkarlarıyla temsil edilenlerin çıkarlarının örtüşmediğini ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan yolsuzluklar ve verimsizliklerin toplumun kamu yönetimine duyduğu güveni azalttığını savunan Koç, 'Bu, ülkemizde olduğu kadar dünyanın birçok ülkesinde de gözlenen bir gelişmedir. Bu olumsuzluğu tersine çevirebilmenin yolu vatandaş iradesini, seçimler dışında da siyasi karar alma sürecine katabilmekten geçiyor' dedi.
Güven artacak
Vatandaşı kul olarak gören bir devlet anlayışından, devletin bireyin haklarını korumak ve ona hizmet etmek için varolduğu anlayışına geçebilmenin, kamu yönetimine duyulan güvenin tekrar kazanılmasını sağlayacağını ifade eden Koç, şunları söyledi: '(Nasılsa benim etkim olmaz, oyun kendi aktörleri ve kurallarıyla devam eder) yılgınlığını yaşayan ve kendini güçsüz hisseden bireye, kendini ilgilendiren kararlara katılma ve hesap sorma fırsatının verilmesi, hem kıt kaynakların kullanımında verimliliği ve etkinliği hem de demokrasiye duyulan güveni artıracaktır.'
|