AB, Türkiye’nin faaliyetlerini yasadışı ilan ederek kınamaya hazırlanıyor

Yunanistan’ın yasadışı gaz arama faaliyetlerini görmezden gelen AB, Türkiye’nin faaliyetlerini yasadışı ilan ederek kınamaya hazırlanıyor. Basına sızan taslak bildiride, “Avrupa Konseyi, Kıbrıs ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çizer” deniliyor.

AB, Türkiye’nin faaliyetlerini yasadışı ilan ederek kınamaya hazırlanıyor

Brüksel’de dün başlayan ve iki gün sürecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin sonuç bildirgesi taslağı basına sızdı. Taslak bildirgeye göre AB liderleri, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege’de doğan kaynak arama faaliyetleri kınayacak ve Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nden yana olduğunu net şekilde ortaya koyacak. AB’nin Türkiye’ye karşı Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ne destek açıklaması Türkiye’ye karşı düşmanca tavır olarak nitelendiriliyor.

KINAMA HAZIRLIĞI
Taslak sonuç bildirgesindeki Türkiye’yi kınama hazırlığının, Türkiye’nin sınırı geçen ve ‘casusluk’tan iki Yunan askerini tutuklaması ve Kıbrıs Rum yönetiminin petrol ve doğalgaz aramalarını engelleyeceğini açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekici bulunuyor.

‘RUMLARLA TAM DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ’
Türkiye karşıtı bir dilin hakim olduğu sonuç bildirgesinde, “Avrupa Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasadışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınar ve Kıbrıs ile Yunanistan’la olan tam dayanışmasının altını çizer” ifadeleri kullanılıyor. Belgede ayrıca Türkiye’ye “bu faaliyetlere son verme ve Kıbrıs’ın AB ve uluslararası hukuk uyarınca egemenliğinden kaynaklanan doğal kaynaklarından faydalanma hakkına saygı duyma” çağrısı yapılıyor.

DARBECİLERE DESTEĞİ YİNELEYECEK
AB liderleri, “AB vatandaşlarının Türkiye’de devam eden tutuklulukları konusunda da derin kaygıları olduğunu” belirtiyor. Liderler ayrıca bu sorunların AB üyesi ülkelerle diyalog yoluyla çözülmesi çağrısı yapıyor. AB, 15 Temmuz’dan bu yana darbe girişimi nedeniyle tutuklananları destekleyen açıklamalar yapıyor. Son gelişme, Avrupa Konseyi’nin, Türkiye’ye karşı Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yanında saf tuttuğunu açık göstergesi oldu.

(Yeni Şafak)

Tüm Güncel haberleri için tıklayın