Deniz Gökçe deniz.gokce@aksam.com.tr

kategori2

Bugün de üretim yani arz tarafı !

Dün bu sütunda ilan edilen 2009 birinci çeyrek sayılarının talep tarafını gündeme getirmiÅŸ, yüzde 13.8 daralmanın hangi sektörlerdeki harcama daralmasından en çok kaynaklandığını aktarmıştık.
Bugün ise daralmanın arz tarafını, yani üretim sektörleri arasında hangisinin ne boyutta daraldığını gündeme getireceÄŸiz. Talep tarafını neden, arz tarafını ise sonuç olarak görebiliriz.

 Verilere 'masaj' yapmadan çıplak olarak baktığımızda toplam içinde payı yüzde 4.8 olan tarım yüzde 2.7 daralmış (çıplak sayılar tabloda yok, tablo pay çarpı artış hızı demek olan büyümeye katkı paylarını gösteriyor). Tarım genelde ilk çeyrekte kötü olur, bunun nedeni mevsimseldir. Bu yıl tarımda ileride üçüncü ve dördüncü çeyrekte göreceÄŸimiz gibi iyi bir yıl ve ilerdeki çeyreklerde tarım büyümeye pozitif katkı yapacak.
Sanayi sektörü toplam içinde yüzde 27.1 paya sahip ve daralma yüzde 17.6. Bu sektör en çok ihracat daralmasından, yani dış talepten  etkilendi. Çünkü ihracatın nerede ise yüzde 90 civarındaki bölümü sanayi ürünü!
İnÅŸaat sektörü yüzde 5.7 paya sahip ve daralma yüzde 18.9. Bu sektör en çok kredi daralması ve beklenti bozulmasından etkilendi.
Hizmetler toplamının payı yüzde 62.3 ve daralma  yüzde 12.3. Bu krizin özelliÄŸi birçok ülkede olduÄŸu gibi hizmet sektörü ağırlıklı ülkelerde daha az çöküÅŸ olduÄŸu: Bizim ülkemizde de hizmet sektörü daralması göreli olarak daha az ama sektörün çapı büyük olduÄŸu için büyümeye negatif katkısı fazla olacak.
Bu ilk çıplak veri aktarımını yaptıktan sonra esas gösterge olan arz tarafında  büyümeye sektörel katkılar  tablosuna geçebiliriz. 
Katkı tablosu gerçek gösterge ve sektörün üretimdeki payı ile artış hızını çarparak elde ediliyor.
Bu tablo arz tarafı katkı tablosu. Dün verdiÄŸimiz talep tarafı katkı tablosu iÅŸin talep tarafını, yani hangi harcamaların daraldığını göstererek dış talep ve iç talebi ayırmamıza olanak saÄŸlıyordu. Harcama daralması iÅŸin nedenini gösteriyor. Ülkemizde özel sektör tarafının tüketim ve yatırımda çöktüÄŸünü dünkü tablodan görmüÅŸtük.
Bugün baktığımız katkı tablosu ise sonuç tablosu olarak yorumlanmalı. Harcamada özel tarafta çekilen fren (hem tüketimde hem de yatırımda), arzda yani  üretimde, hemen her sektörün üretiminin daralması sonucunu getirmiÅŸ. 
Yarın devam edeceğiz.

Üretimde Büyümeye Katkı Tablosu (Pay çarpı artış hızı) .
 2008 2008 2008 2008 2008  2009
 I II III IV Toplam I
Tarım 0.3 -0.1 0.8 0.4 0.4 -0.1
Sanayi 2.5 1.4 0.2 -2.6 0.3 -5.0
İnÅŸaat -0.2 -0.3 -0.5 -0.9 -0.5 -1.1
Hizmetler 4.7 1.8 0.7 -3.1 0.9 -7.5
Ticaret 1.4 0.6 -0.2 -2.0 -0.1 -3.5
UlaÅŸtırma-HaberleÅŸme 1.3 0.7 0.2 -1.0 0.2 -2.7
Finansal hizmetler 0.9 0.9 0.7 1.0 0.9 1.1
Konut sahipliÄŸi 0.1 0.1 0.1 0.2 0.1 0.2
GSYH 7.3 2.8 1.2 -6.2 1.1 -13.8

 



Yasal Uyarı: TurkMedya internet sitelerinde yayınlanan haberler ve köşe yazılarının tüm hakları TurkMedya Yayın Grubuna aittir. Kaynak gösterilerek dahi haberin veya köşe yazısının tamamı yazılı izin alınmaksızın kullanılamaz.
Sadece alıntı yapılan haberin veya köşe yazısının bir bölümü, alıntı yapılan habere/yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Erdoğan, kızarken değil gülerken puan topluyor
İletiÅŸim |  Künye | 
Copyright Türkmedya A.Ş. Akşam Gazetesi Güneş Gazetesi Tercüman Gazetesi Autocar Dergisi Alem Dergisi FourFourTwo Dergisi Eve Dergisi Platin Dergisi Stuff Dergisi Maxim Dergisi Alem FM 89.2 Lig Radyo 92.3